Wall Street: Μεγάλη πτώση, δεν άρεσαν τα μαντάτα της Fed

Μεγάλες  απώλειες στις συναλλαγές της Τετάρτης στη Wall Street στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα, ναι μεν δηλώνει ότι συνεχίζει τη στήριξη της οικονομίας με αγορές ομολόγων, αλλά πλησιάζει η στιγμή για  σταδιακή μείωση της στήριξης αυτής.

Ο Dow Jones έχασε 1,08% (382,59 μονάδες) και έκλεισε στις 34.960,69 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,07% στις 4.400,27

μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε  0,89% στις 14.525,91 μονάδες.

Η FED διατήρησε σήμερα αμετάβλητο τον στόχο για το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν με 0,25%, συνεχίζει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με μηνιαίο ρυθμό τα 120 δισ. δολ. μέχρι να σημειωθεί “σημαντική περαιτέρω πρόοδος” στους στόχους της απασχόλησης και του πληθωρισμού και δηλώνει ότι  θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο στις επόμενες συνεδριάσεις της”.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, επισήμανε  ότι η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να αρχίσει να περιορίζει την στήριξη που παρέχει και ότι “σε κάθε περίπτωση θα παρέχουμε ενημέρωση πολύ πριν κάνουμε προσαρμογές στις αγορές μας”.

Για τον πληθωρισμό, ο Πάουελ ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% και αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο για μερικούς μήνες. Επανάλαβε πάντως ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες.

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε  ότι παραμένουν οι κίνδυνοι στην οικονομία από την πανδημία και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. “Όσο παραμένει ανεξέλεγκτος ο κορονοϊός, όσο υπάρχουν περιθώρια για να αναπτυχθούν και νέες μεταλλάξεις, κανείς δεν είναι ασφαλής”, προειδοποίησε.

Στα πρακτικά της FED αναφέρεται  ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας συνεχίζουν να ενισχύονται, ενώ οι κλάδοι που πλήγηκαν βαρύτερα από την πανδημία της COVID-19 έχουν βελτιωθεί, αν και δεν έχουν ανακάμψει πλήρως.

“Η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να εξαρτάται από την πορεία του ιού. Η πρόοδος στους εμβολιασμούς αναμένεται να συνεχίσει να μειώνει τον αντίκτυπο από την κρίση δημόσιας υγείας στην οικονομία, ωστόσο παραμένουν κίνδυνοι στο οικονομικό outlook”, αναφέρει η τράπεζα.

Αρκετοί αξιωματούχοι εκτίμησαν πάντως πως το κριτήριο για “σημαντική περαιτέρω πρόοδο” είναι κοντά στο να εκπληρωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο αρκετά στελέχη της Fed ανέφεραν ότι η μείωση των αγορών ομολόγων από τον υφιστάμενο ρυθμό των 120 δισ. δολ. το μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα