Wall Street: “Χτύπημα” από την Archegos Capital Management LLC

Μικτά πρόσημα τη Δευτέρα στη Wall Street, με τονDow Jones να κλείνει με μικρά κέρδη σε νέο ιστορικό υψηλό και τους S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν.

Ο Dow Jones κέρδισε 0,30% στις 33.171,37 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,09% στις 3.971,09 μονάδες και  ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,60% στις 13.059,65 μονάδες.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος επιβάρυνε τον S&P 500 μετά τις αποκαλύψεις ότι η Archegos Capital Management LLC – ο φορέας

διαχείρισης της οικογενειακής περιουσίας του επενδυτή Bill Hwang – ήταν πίσω από τις μαζικές πωλήσεις πακέτων μετοχών αξίας πάνω από 20 δισ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, η Archegos Capital Management δεν κατάφερε να καλύψει τα περιθώρια εγγύησης (margin calls) αναγκάζοντας μεγάλες τράπεζες όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs Group και η Deutsche Bank AG να πουλήσουν μεγάλα πακέτα μετοχών, στο πλαίσιο της ρευστοποίησης των θέσεων της Archegos.

Την υπόθεση της Archegos Capital Management συντηρούν στο προσκήνιο και οι προειδοποιήσεις τραπεζών με παγκόσμιες δραστηριότητες, όπως η Nomura Holdings και η Credit Suisse, για μεγάλες ζημιές στα αποτελέσματα τους.

Ειδικότερα, η Nomura Holdings έκανε σήμερα λόγο για πιθανές ζημιές 2 δισ. δολαρίων στην αμερικανική θυγατρική της, στέλνοντας τη μετοχή της στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας στο -15%.

Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.

Παράλληλα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι σημαντικό πλήγμα αναμένεται να υποστούν και τα δικά της αποτελέσματα α΄ τριμήνου, καθώς η τράπεζα άρχισε να αποχωρεί από θέσεις, αφότου η Archegos αθέτησε τα margin calls.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο  DAX σημείωσε άνοδο 0,5% και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 14.817,72 μονάδες. Ο CAC 40 κέρδισε 0,45% στις 6.015,51 μονάδες και ο FTSE 100 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 6.736,17 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε μικρά κέρδη 0,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,1%.

Η μετοχή της Credit Suisse έχασε 13,8% στον απόηχο της προειδοποίησης της τράπεζας για “βαριές απώλειες” από την έξοδο της σε θέσεις μετά την αποτυχία του αμερικανικού hedge fund Archegos να καλύψει τα margin calls.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα