UEFA: Το 80% των πρωταθλημάτων θα συνεχιστεί – Ξεκινούν Bundesliga και Premier League

Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσεφερίν δήλωσε ότι ήταν «πρόωρο» να τερματιστεί η σεζόν στην Ligue 1, μία απόφαση της γαλλικής Λίγκα στα τέλη Απριλίου, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Για μένα, η απόφαση ήταν πρόωρη», δήλωσε ο Τσεφερίν σε συνέντευξή του στο BeIn Sport. «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ακυρώθηκε η σεζόν τόσο νωρίς … Δεν είναι ιδανικό, γιατί τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν πολύ

και όλοι μπορούν να παίξουν εκτός από λίγα πρωταθλήματα. Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να τερματίσουμε την ευρωπαϊκή σεζόν. Νομίζω ότι τα περισσότερα πρωταθλήματα θα τελειώσουν τη σεζόν.

Όσοι δεν το κάνουν και είναι επιλογής τους, θα πρέπει να παίξουν τα προκριματικά εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες UEFA. Πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσει η εκτελεστική επιτροπή της UEFA τις ημερομηνίες, αλλά μπορώ να πω ότι η ευρωπαϊκή σεζόν θα ολοκληρωθεί, αν όλα παραμείνουν όπως είναι, τον Αύγουστο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή σεζόν. Τα εθνικά πρωταθλήματα είναι ξεχωριστό πράγμα και θα αποφασίσουν ξεχωριστά πώς θέλουν να προχωρήσουν, αλλά όπως είπα και πριν, νομίζω ότι τουλάχιστον το 80% θα τελειώσει τη σεζόν.

Αλλά και πάλι στη Γαλλία, είναι κυβερνητική απόφαση, και τι μπορούν να κάνουν οι σύλλογοι, εκτός από το να τη σεβαστούν», είπε ο Σλοβένος πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Η Γαλλία ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της σεζόν στις 30 Απριλίου. «Έχουμε δύο γαλλικούς συλλόγους που παίζουν το Champions League, Παρί ΣΖ και Μαρσέιγ, και τώρα δεν πρόκειται να παίξουν μέχρι τον Αύγουστο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό για αυτές τις ομάδες, να μην παίζουν και λίγο μετά να έχουν σκληρούς και σημαντικούς αγώνες όπως αυτοί», πρόσθεσε ο Τσεφερίν.

«Έχω ακούσει για μερικά, ας πούμε προβλήματα σε αυτό το θέμα, αλλά είναι ένα θέμα που το αφήνω στο γαλλικό πρωτάθλημα και στις γαλλικές αρχές να το φροντίσουν», συμπλήρωσε.

Ιταλία: Πιέσεις να ανακοινωθεί επανεκκίνηση στις 13 Ιουνίου

Καθώς ξεκινούν τα πρωταθλήματα σε Γερμανία και Βρετανία, Η Serie A αναμένεται να εκκινήσει ξανά, μετά την αναστολή λόγω της πανδημίας, στις 13 Ιουνίου, μολονότι τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε πως αν έστω ένας παίκτης διαγνωστεί με κορονοϊό, στη διάρκεια των αγώνων, τα πάντα θα σταματήσουν, τηρώντας το πρωτόκολλο. Κι αυτό ενώ τουλάχιστον εννέα σύλλογοι της Serie A – συμπεριλαμβανομένων των Ίντερ, Μίλαν και Νάπολι – αρνούνται να κάνουν προπόνηση από τη Δευτέρα, έως ότου αλλάξει το ιατρικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με αναφορές του Sky Sport Italia.

Ο πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής της χώρας (CONI), Τζοβάνι Μαλαγκό, επιβεβαίωσε πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου κατά 99.9%, αλλά άσκησε και κριτική στην επιτροπή υγείας του υπουργείου: «Δεν καταλαβαίνω τη συζήτηση που κάνουν κάποιοι γιατροί. Αν ξεκινήσει, δεν ξέρουμε που θα σταματήσει, δεν έχουμε μπροστά μας κρυστάλλινη σφαίρα. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα και θα είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε με απειλές».

Να σημειωθεί πως υπέρ της επανέναρξης της σεζόν στις 13 Ιουνίου τάχθηκαν οι ομάδες της Serie A, στη διάρκεια της προχθεσινής γενικής συνέλευσης, ωστόσο η τελική απόφαση θα παρθεί από την κυβέρνηση της χώρας και αναμένεται ν’ ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, με το πιθανότερο σενάριο να είναι αυτό της 13/6. Το ιταλικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί από τις 9 Μαρτίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να έχει δώσει άδεια στους συλλόγους για να αρχίσουν ομαδικές προπονήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει αποφασιστεί εάν θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα, στη συγκεκριμένη ημερομηνία, έστω και χωρίς την παρουσία θεατών.

Σφοδρή αντίδραση στην Serie A για το πρωτόκολλο

Τουλάχιστον εννέα σύλλογοι της Serie A – συμπεριλαμβανομένων των Ίντερ, Μίλαν και Νάπολι – αρνούνται να κάνουν προπόνηση από τη Δευτέρα, έως ότου αλλάξει το ιατρικό πρωτόκολλο. Πολλές αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των Sky Sport Italia, La Repubblica και άλλων ιταλικών ΜΜΕ, ισχυρίστηκαν απόψε ότι οι ομάδες της Serie A, η Ένωση Παικτών και η Ένωση Μάνατζερ επαναστατούν εναντίον του πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ομοσπονδίας (FIGC) και της κυβέρνησης, αυτή την εβδομάδα.

Τα ζητήματά τους έχουν να κάνουν με την αυτόματη καραντίνα των 15 ημερών για ολόκληρη την ομάδα, εάν μόνο ένας παίκτης ή μέλος του προσωπικού βρεθεί θετικός στον COVID-19. Οι σύλλογοι θέλουν να ακολουθήσουν το μοντέλο της Bundesliga, βάσει του οποίου απομονώνεται μόνο το άτομο που είναι θετικό, και στη συνέχεια γίνεται έλεγχος σε όλους τους άλλους για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει εξαπλωθεί ο ιός.

Η ομαδική προπόνηση στην Ιταλία πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος γνήσιος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν έλεγχοι θετικοί στον ιό είναι να παραμείνουν οι παίκτες και το υπόλοιπο προσωπικό (τεχνικό επιτελείο κ.α.) σε ένα μόνιμο σημείο μέχρι το τέλος της σεζόν, κάτι που στην περίπτωση ορισμένων συλλόγων είναι αδύνατο να γίνει.

Ο διευθυντής της Ίντερ, Μπέπε Μαρότα, παραπονέθηκε στη La Repubblica σήμερα το απόγευμα (14/5) ότι το πρωτόκολλο είναι «ανέφικτο και ανόητο», καθώς ο χώρος τους διαθέτει μόνο 27 δωμάτια. «Δεν θέλω να προκαλέσω διαμάχη, αλλά με τους κανόνες που ισχύουν, απλά δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα προπονητικό καταφύγιο».

Ο πραγματικός φόβος είναι ότι αν οι ομάδες αρχίσουν να προπονούνται κι ένα άτομο βρεθεί θετικό, ολόκληρη η σεζόν θα μπορούσε να ακυρωθεί. Σύμφωνα με πολλές πηγές, τουλάχιστον εννέα ομάδες της Serie A – Ίντερ, Μίλαν, Νάπολι, Φιορεντίνα, Κάλιαρι, Βερόνα, Αταλάντα, Σαμπντόρια και Τζένοα – αρνούνται την παραμονή στο προπονητικό κέντρο από την προσεχή Δευτέρα. Οι προαναφερόμενες ομάδες θέλουν αλλαγή στο ιατρικό πρωτόκολλο πριν ξεκινήσουν την προσέγγιση εκούσιου «κλειδώματός» τους.

Η άλλη ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση δίνει μόνη της την επιλογή να ακυρώσει τη διοργάνωση ή να αλλάξει την ημερομηνία των αγώνων της Serie A από την προσωρινή της 13ης Ιουνίου. Η FIGC βρίσκεται τώρα υπό πίεση για να αλλάξει το ιατρικό πρωτόκολλο που είχε συμφωνήσει πριν από λίγες μέρες. Οι γιατροί των ομάδων παραπονούνται ότι δεν ζητήθηκε καν η γνώμη τους, όταν το πρωτόκολλο υπογράφηκε με την κυβέρνηση και την τεχνική επιτροπή (CTS).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα