UBS: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες μετά το ράλι στο Χρηματιστήριο – Τι εξετάζουν οι επενδυτές

Αλλάζει τη στάση της για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η UBS, σε «ουδέτερη», μετά το ισχυρό ανοδικό ράλι των προηγούμενων εβδομάδων, το οποίο έχει οδηγήσει σε κέρδη της τάξης του 65% και θεωρεί πωςέχουν εξαντληθεί πλέον τα ανοδικά περιθώρια.

Αναλυτικά:

— Ενισχύει την τιμή – στόχο για την μετοχή της Αlpha Bank στο 1,62 ευρώ έναντι προηγούμενης τιμής στόχου 1,27 ευρώ. Παράλληλα αναθεωρεί τη σύστασή της για την μετοχή της Alpha

σε «ουδέτερη» από «αγορά».

— Ενισχύει την τιμή – στόχο για την μετοχή της Eurobank στο 0,92 ευρώ από 0,78 ευρώ. Παράλληλα διατηρεί τη σύσταση «αγορά».

— Ενισχύει την τιμή στόχο για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,71 ευρώ έναντι 1,41 ευρώ που ήταν πριν. Διατηρεί σταθερή τη σύσταση «ουδέτερη» για την μετοχή της Εθνικής.

— Τέλος, προχωρά σε μεγάλη αύξηση της τιμής – στόχο για την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στα 1,48 ευρώ από 0,48 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή στόχος. Διατηρεί τη σύσταση «πώληση».

Όπως σημειώνει η UBS σε συζητήσεις που είχε με επενδυτές κατέληξε πως οι περισσότεροι:

1) ανησυχούν για την τιμή αγοράς των NPEs και την πραγματική αξία των collateral,

2) ζητούν μεγαλύτερη ορατότητα για τη δομή και την πιθανότητα εφαρμογής συστημικών λύσεων για την αντιμετώπιση των NPEs,

3) αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ θέτει ζήτημα για τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης των NPEs και

Παράλληλα η UBS προχωρά σε αλλαγή των συστάσεών της και των τιμών – στόχο για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

4) εξετάζουν τις επιπτώσεις από την πιθανή επιβράδυνση ή βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της Ελλάδας.

Για να αποκτήσει περισσότερο θετική άποψη για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία για τη βελτίωση της ποιότητας των NPEs. Το βασικό σενάριο της UBS βασίζεται στο ότι η εφαρμογή του σχεδίου του ΤΧΣ θα γίνει φέτος και της ΤτΕ το 2020, ότι η ρευστοποιήσιμη αξία των collateral θα είναι στο 50% και ότι θα υπάρξει 10% μέση ετήσια πτώση στα re-defaults.

Επίσης η UBS υποθέτει ότι μετά τη δημιουργία SPV οι τράπεζες είναι πιθανό να θέσουν πιο επιθετικούς στόχους για τα NPE κάτω από το 10% μέχρι το 2022 που θα είναι εφικτοί για όλες τις τράπεζες χωρίς να υπάρξει ανάγκη για νέα κεφάλαια, εκτός από την Πειραιώς.

Για να γίνει πιο θετική η στάση της για τον κλάδο όπως τονίζει, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν ελκυστικές τιμές για τα NPEs που πωλούν, ισχυρότερα μακροοικονομικά στοιχεία και εφαρμογή των σχεδίων για τη μείωση των NPEs.

Keywords
Τυχαία Θέματα