Standard & Poor’s: Δεν αλλάζουν οι αξιολογήσεις τραπεζών λόγω stress test

Η Standard & Poor’s δεν αναμένει σημαντική επίδραση στην αξιολόγηση των τραπεζών από τα αποτελέσματα των assessment της ΕΚΤ στις τράπεζες της ευρωζώνης «και αυτό διότι ήδη αναγνωρίζουμε μια εξασθένιση των κεφαλαίων και της ποιότητας των assets στις τρέχουσες αξιολογήσεις, και διότι θα περιμέναμε ορισμένες τράπεζες

να προσαρμόσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τον Οκτώβριο του 2014», αναφέρει ο Osman Sattar.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, σε μια ιστορική αλλαγή σχετικά με το πώς θα εποπτεύονται οι τράπεζες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ προετοιμάζεται να αναλάβει απευθείας ρυθμιστική ευθύνη το Νοέμβριο του 2014 για τις τράπεζες στην περιοχή.

Για να ξεκινήσει έχοντας καθαρό πεδίο, η ΕΚΤ διεξάγει λεπτομερή αξιολόγηση των τραπεζών σε τρία μέρη: εξέταση των βασικών ρίσκων που περιλαμβάνουν ρευστότητα, μόχλευση και χρηματοδότηση. Επίσης μια εξέταση της ποιότητας των assets και stress test.

Η Standard & Poor’s αναμένει ότι η αξιολόγηση της ΕΚΤ το 2014 θα είναι πιο αυστηρή από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής το 2011, εξαιτίας της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και της νέας της αρμοδιότητας ως το ενιαίο εποπτικό σώμα για περίπου 130 τράπεζες, που αποτελούν το 85% των τραπεζικών assets της ευρωζώνης.

Ο Osman Sattar τονίζει ακόμη ότι «αξιόπιστες στηρίξεις και σχέδια για διορθωτικές ενέργειες, είναι κρίσιμης σημασίας για τη στήριξη της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη. Οι senior πιστωτές των τραπεζών που θα αποτύχουν στα tests της ΕΚΤ, είναι απίθανο να υποστούν απώλειες κατά την άποψή μας, αλλά οι μέτοχοι και κάποιοι πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης, είναι πιθανό».

Original article: Standard & Poor’s: Δεν αλλάζουν οι αξιολογήσεις τραπεζών λόγω stress test.

Keywords
Τυχαία Θέματα