Schaeuble: Δύσκολη η εποπτεία όλων των τραπεζών από την ΕΚΤ

11:35 3/9/2012 - Πηγή: BankWars

Δύσκολη ως προς την υλοποίηση χαρακτήρισε την άσκηση εποπτείας επί του συνόλου των τραπεζών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.

Η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει τη σύσταση μιας υπηρεσίας από την ΕΚΤ που θα αναλάβει την εποπτεία όλων των τραπεζών

της ζώνης του ευρώ, μετέδωσε η Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα.

«Η ΕΚΤ παραδέχτηκε πως δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει 6.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Schaeuble σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Μάλλον δεν είναι μια πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρότεινε πως η Ε.Ε. πρέπει να θέσει μόνο τις μεγαλύτερες τράπεζες υπό την εποπτεία ενός ενιαίου τραπεζικού επόπτη και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ακολουθήσουν και οι μικρότερες τράπεζες, ούτως ώστε η δουλειά του επόπτη να ξεκινήσει εντός ενός αποδεκτού χρονικού πλαισίου. Είναι ανώφελο να υπάρχει ένας τραπεζικός επόπτης μόνο στα χαρτιά, είπε, επισημαίνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Είναι απίθανο η Ευρώπη να διαθέτει έναν λειτουργικό τραπεζικό επόπτη έως τα τέλη του έτους, προειδοποίησε ο Schaeuble.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεργαστεί με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό επόπτη, αλλά θα πρέπει να διαχωρίσει τα καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας από τη νομισματική πολιτική.

«Η τραπεζική εποπτεία θα πρέπει να λειτουργεί ξεχωριστά από το κομμάτι της ΕΚΤ που ανεξάρτητα λαμβάνει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική», είπε σε συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον Schaeuble, θα πρέπει πρώτα να συσταθεί ο τραπεζικός επόπτης, προτού οι τράπεζες αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση κρατικών χρεών.

σχετικά άρθραΟ. Ρεν: Πιθανή η απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζώνΚατά της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ ο Α. ΤσίπραςRoubini: Εμμένει στην πρόβλεψη για “τέλεια καταιγίδα” το 2013Ρομπάι: Η Κύπρος θα έχει την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών στην προεδρίαΣόιμπλε: «Εξοργιστικό να διαφωνούν μαζί μας 160 οικονομόλογοι»Στουρνάρας στους F. Times: Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχωνΚωνσταντίνος Μίχαλος: Άμεση μείωση του ΦΠΑ EστίασηςH. Reichenbach: “Πολύ δύσκολο” να βελτιωθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομίαΘωμόπουλος (ΤΧΣ): Ανοίγει ο δρόμος για συγχωνεύσεις τραπεζώνΓ. Κωστόπουλος: Επιστρέφουν οι καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες
Keywords
Τυχαία Θέματα