«Politico»: Νέο σκάνδαλο στην Ε.Ε με ανώτερο αξιωματούχο που πετούσε δωρεάν με την Qatar Airways

Με έρευνα έπειτα από ρεπορτάζ του «Politico» είναι αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα κορυφαίος αξιωματούχος μεταφορών έλαβε δωρεάν πτήσεις από την κυβέρνηση του Κατάρ, ενώ η ομάδα του διαπραγματευόταν μια σημαντική αεροπορική συμφωνία, ζωτικής σημασίας για την αεροπορική εταιρεία του εμιράτου.

Ο Χένρικ Χολολέι, ο γενικός διευθυντής του τμήματος μεταφορών της Επιτροπής, πέταξε δωρεάν με την Qatar Airways

εννέα φορές από το 2015 έως το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Politico». Έξι από τις δωρεάν πτήσεις έγιναν κατά τη σύναψη της συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά και τέσσερις από αυτές πληρώθηκαν από την κυβέρνηση του Κατάρ ή όμιλο με συνδέσμους με το Κατάρ.

Αν και ο ίδιος ο Χολολέι αρνήθηκε να σχολιάσει, εκπρόσωπος της Επιτροπής υπερασπίστηκε την απόφασή του να δεχτεί τις δωρεάν πτήσεις της Qatar Airways. «Όλες οι αποστολές που περιγράφονται λεπτομερώς… εξουσιοδοτήθηκαν και διεξήχθησαν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες» είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων «εξετάστηκαν προσεκτικά και αποκλείστηκαν».

Η έρευνα του «Politico» έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι Κατάρ και Μαρόκο φέρεται ότι πλήρωσαν μεγάλα ποσά σε μετρητά για να δωροδοκήσουν βουλευτές της Ε.Ε., κάτι που προκάλεσε τριγμούς στα ευρωπαϊκά όργανα και έπληξε την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά, η οποία συνδέεται με την έρευνα, αν και δεν κατηγορείται για αδικήματα, παραιτήθηκε λίγες ώρες αφότου το «Politico» αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί δωρεάν πτήσεις και καταλύματα που πλήρωνε το Κατάρ και στη συνέχεια δεν τα δήλωσε.

Οι αποκαλύψεις αναφέρουν όλες τις πτήσεις της Qatar Airways των ανώτερων αξιωματούχων της Ε.Ε. στο τμήμα μεταφορών μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2015 και 1ης Ιανουαρίου 2022, ένα χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία «ανοιχτών ουρανών». Η Επιτροπή έλαβε εντολή να εργαστεί για τη συμφωνία τον Ιούνιο του 2016 και υπέγραψε το τελικό κείμενο τον Οκτώβριο του 2021.

Τον Ιανουάριο του 2017, λίγους μήνες αφότου η ομάδα του Χολολέι στην Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για τη συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών με το Κατάρ, ο Χολολέι δέχτηκε δωρεάν πτήσεις business class στην κρατική αεροπορική Qatar Airways, από τις Βρυξέλλες στην Ντόχα. Σύμφωνα με τα έγγραφα του «Politico», το ταξίδι πληρώθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Η τελική αεροπορική συμφωνία παραχώρησε σε αεροπορικές εταιρείες με έδρα το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης της Qatar Airways, δικαιώματα προσγείωσης στους περισσότερους προορισμούς της Ε.Ε., προσφέροντας στον αερομεταφορέα προσοδοφόρα πρόσβαση σε μια αγορά 450 εκατ. καταναλωτών. Σε αντάλλαγμα, οι αεροπορικές εταιρείες της Ε.Ε. έλαβαν αμοιβαία δικαιώματα για μια αγορά λιγότερων από 3 εκατ. ανθρώπων, αλλά μέσω του αεροδρομίου-κόμβου της Ντόχα, που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία μεταξύ των μεγαλουπόλεων της Ευρώπης και της Ασίας.

Δωρεάν πτήσεις από το Κατάρ
Οι αποκαλύψεις του δωρεάν ταξιδιού του Χολολέι έθεσαν την Επιτροπή εκ νέου υπό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι διευθυντές πολιτικής της Ε.Ε. χειρίστηκαν τα λόμπι από την κυβέρνηση του Κατάρ, εν μέσω του συνεχιζόμενου σκανδάλου για φερόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι η επίσκεψη του Χολολέι στο Κατάρ δεν ήταν μέρος των διαπραγματεύσεων αεροπορικών μεταφορών Ε.Ε. – Κατάρ, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν ήταν μέρος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία. Ωστόσο, ο Χολολέι διηύθυνε το τμήμα που εργαζόταν για τις διαπραγματεύσεις και προώθησε με συνέπεια τη συνεργασία με το Κατάρ δημόσια.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι «από προεπιλογή», το ίδρυμα καλύπτει τις δαπάνες που πραγματοποιεί το προσωπικό του σε ταξίδια στο εξωτερικό. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, τρίτα μέρη μπορεί να προσφερθούν να καλύψουν το σύνολο ή μέρος των αντίστοιχων εξόδων αποστολής» είπε ο εκπρόσωπος. Εάν συμβαίνει αυτό, «πρέπει να αποκλειστούν όλες οι μορφές πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, ως προϋπόθεση για την εξουσιοδότηση της αποστολής».

Keywords
Τυχαία Θέματα