PROBANK: Εφοπλιστές – επιχειρηματίες για τα 132 εκατ – Διοίκηση Δαμανάκη τέλος

Σχήμα Ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών άλλων κλάδων έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να πάρει μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της PROBANK, μετά τις χθεσινές εξελίξεις που με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος ορίστηκε Επίτροπος στην τράπεζα με προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα που θα επιτρέψουν στην τράπεζα

να παραμείνει ιδιωτική.

Το επιχειρηματικό σχήμα βρίσκεται σε συζητήσεις και με ξένους, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσόν των 132 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προστιθέμενο στα 150 εκατομμύρια που έχουν ήδη βάλει οι μέτοχοι (περίπου 120 εκατ) και οι υπάλληλοι της τράπεζας (περίπου 30 εκατ), να αθροίζει τα 282 εκατομμύρια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η διοίκηση υπό τον κ.Μ.Δαμανάκη θεωρείται παρελθόν για την τράπεζα, η οποία τώρα θα μανατζάρεται από τον κ.Π.Φρονίστα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση από διοικητικό συμβούλιο που θα εκλέξουν οι μέτοχοι.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης των χρημάτων, η PROTON θα “σπάσει” σε good και bad και το υγιές της μέρος θα περάσει στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες αναφορές στο τσέχικο fund PPF είχαν βάση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανέλθει ούτε η τράπεζα, ούτε το PPF στο τραπέζι των συζητήσεων.

ΧΘΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

PROBANK: Γιατί μπήκε Επίτροπος – Παράταση 30 ημερών για να βρει 132 εκατ. και να μείνει ιδιωτική

Δεδομένης της προσπάθειας της διοίκησης της PROBANK να βρει τα κεφάλαια (282 εκατ. ευρώ) που θα της επιτρέψουν να μείνει ιδιωτική, ξένισε πολλούς η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ορίσει το Σάββατο Επίτροπο τον κ. Π. Φρονίστα, ” με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που παραμένει εκκρεμής επί μακρόν”.

Η απόφαση, που λήφθηκε δίνει περιθώριο 30 ημερών στην τράπεαζα, προκειμένου να βρει τα υπόλοιπα 132 εκατομμύρια (είχαν βρεθεί 150 εκατομμύρια) προκειμένου η PROBANK να μείνει ιδιωτική.

Είναι σαφές, ότι δεδομένου του ενδιαφέροντος επενδυτών να μπουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ο διορισμός του Επιτρόπου έχει να κάνει με την “υποβοήθηση” της όλης προσπάθειας. Και η “υποβοήθηξκση”, έχει να κάνει με αλλαγές στο καταστατικό που θα επιτρέψουν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να πάρουν μέρος. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η διοίκηση της ProBank δεν ανταποκρίθηκε ουσιαστικώς στις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση των καταστατικών διατάξεων, που θέτουν όρους για τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του πιστωτικού ιδρύματος.

Η αγορά γνωρίζει, ότι η Probank αποφάσισε από τον Απρίλιο, την άρση της απαγόρευσης κατοχής από ένα μέτοχο, ποσοστού άνω του 5% του μετοχικού της κεφαλαίου. Προς τι λοιπόν ο Επίτροπος;

Η απάντηση που δίδεται είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση της PROBANK ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΜΟΝΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, κάτι που δημιουργούσε προσκόμματα σε εκείνους που ήθελαν να βάλουν χρήματα. Αναφέρεται μάλιστα στο ρεπορτάζ το όνομα του τσέχικου fund PPF που ήταν μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ PROBANK

“H Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμώντας θετικά την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Probank με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, όρισε Επίτροπο για την ολοκλήρωση της.

Μετά τη θετική εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την προσπάθεια της Τράπεζας Probank και του προσωπικού της για την ανακεφαλαιοποίησή της όπως και την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, καθώς και την ικανοποιητική ρευστότητα όπως προκύπτει και από την πολύ καλή σχέση Δανείων προς Καταθέσεις, αποφάσισε την παροχή συμπληρωματικού χρόνου ενός μηνός για την ολοκλήρωσή της.

Ταυτόχρονα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε στο διορισμό Επιτρόπου με σκοπό την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της συγκέντρωσης των υπολειπόμενων κεφαλαίων.

Επίτροπος ορίστηκε ο κ. Πέτρος Φρονίστας, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Όπως προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Τράπεζας και φυσικά για την ασφάλεια των καταθέσεων του συνόλου των πελατών της που είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο.

Η Τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία της και παράλληλα την προσπάθεια συγκεντρώσεως των απαιτούμενων κεφαλαίων, πιστεύοντας ότι στο χρονικό διάστημα που της παρασχέθηκε θα επιτύχει το σκοπό της”.

ΣΤΙΣ 11.00 ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

PROBANK: Μπαίνει Επίτροπος! Απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε τον ορισμό του κ. Πέτρου Φρονίστα ως Επιτρόπου στην Τράπεζα PROBANK. Ο Επίτροπος θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που παραμένει εκκρεμής επί μακρόν.

Οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της PROBANK είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και οι εργασίες της τράπεζας συνεχίζονται απρόσκοπτα.

PROBANK: Γιατί μπήκε Επίτροπος – Παράταση 30 ημερών για να βρει 132 εκατ. και να μείνει ιδιωτική

Keywords
Τυχαία Θέματα