Oι «αμπελώνες» των startups

Πηγή φωτογραφίας: Hyku

Ένα startup χρειάζεται έναν φυσικό χώρο για να δουλέψει και να αναπτυχθεί ομαλά. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ο πιο κατάλληλος χώρος είναι οι λεγόμενοι συνεργατικοί  χώροι εργασίας (στα αγγλικά coworking spaces).

Το coworking space αποτελεί έναν χώρο, όπου προγραμματιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και freelancers  κάθε είδους δουλεύουν στον ίδιο χώρο. Ο συνεργατικός χώρος εργασίας αποτελεί ουσιαστικά μια απάντηση στην «απομόνωση του σπιτιού» απ’ όπου εργάζονται πολλοί ελεύθεροι

επαγγελματίες.

Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, το όφελος εκτός από ψυχολογικό είναι και πρακτικό: μεταξύ των ανθρώπων που δουλεύουν υπό μια κοινή «στέγη» δημιουργούνται συνέργειες: η λέξη κλειδί κάθε φορά που μιλάμε ή φέρνουμε στο μυαλό μας έναν συνεργατικό χώρο εργασίας.

Κι επειδή κάθε τάση, πόσω μάλλον κάθε διεθνής τάση στον χώρο της εργασίας, φέρει μια φιλοσοφία, η «μόδα» των συνεργατικών χώρων εργασίας αποκαλύπτει την ταυτότητά της με βάση τέσσερα σημεία:

Collaboration (συνεργασία): Η λέξη κλειδί. Ο άτυπος κανόνας, ή αν θέλετε κώδικας συνοψίζεται στην φράση: «Δικτυωνόμαστε, ανταλλάσσουμε γνώση και εμπειρίες και συνεργαζόμαστε.»Openness: (διαφάνεια): Ανοιχτοί χώροι συζήτησης, ειλικρίνεια, ανταλλαγή απόψεων, brainstorming. Η μαγεία συμβαίνει όταν οι ιδέες κυκλοφορούν ελεύθερες..Community (κοινότητα): Ενθαρρύνεται η γνωριμία μεταξύ των μελών, γιατί όλοι μπορούν να επωφεληθούν από μια δυνατή κοινότητα.Accessibility (προσβασιμότητα): Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πιο εύκολα, οι συνεργατικοί χώροι εργασίας βρίσκονται πάντα κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς.

Η ιστορία: Από τους καλλιτέχνες κοινόβιους…στους προγραμματιστές

 

Ως πρώτοι οιονεί συνεργατικοί χώροι εργασίας θεωρούνται τα καλλιτεχνικά κοινόβια στην Νέα Υόρκη την δεκαετία του ’50.

Ο συνεργατικός χώρος όμως, όπως τον ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε ουσιαστικά μόλις το 2005.

Ο Brad Neuberg, νεαρός προγραµµατιστής από το Σαν Φρανσίσκο αναζητούσε μάλλον μια…«έξοδο κινδύνου» από το σπίτι του απ’ όπου δούλευε ως freelance προγραμματιστής.

Έτσι σκέφτηκε  το εξής απλό: αυτός και τρεις προγραμματιστές να νοικιάσουν έναν χώρο όπου θα δουλεύουν μαζί, ενώ την υπόλοιπη μέρα ο χώρος ήταν ανοιχτός και σε άλλους προγραμματιστές.

Ο πρώτος χώρος ήταν το Hat Factory ενώ δύο µήνες µετά ακολούθησε το Citizen Space.

Σίγουρα, ο Brad Neuberg γράφοντας πίσω το 2005, “This week is the first week of coworking, something I am setting up” δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εκρηκτική αύξηση των συνεργατικών χωρών διεθνώς που θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Deskmag, του διεθνούς περιοδικού για τα coworking spaces, 684 συνεργατικοί χώροι  υπάρχουν στις ΗΠΑ, 729 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Βερολίνο αποτελούν τα «hot-spots» διεθνώς.

Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο εργασίας, σε έρευνά του το Deskmag αναφέρει ότι η µέση ηλικία των ανθρώπων αυτώ

Keywords
Τυχαία Θέματα