New York Times: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι αποδεσμεύουν οριστικά την Ελλάδα από την οικονομική στήριξη των προγραμμάτων κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της κρίσης χρέους που απείλησε τη νομισματική ένωση με καταστροφή», γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.
«Με τη συμφωνία αυτή μειώνεται η εξάρτηση της Ελλάδας
«Έπειτα από οκτώ ατελείωτα χρόνια η Ελλάδα απαλλάσσεται επιτέλους από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας. Η Ελλάδα εντάσσεται πλάι στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία στην ομάδα των χωρών της ευρωζώνης που άλλαξαν οικονομική πορεία και στέκονται και πάλι στα πόδια τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Ο Έλληνας ΥΠ.ΟΙΚ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως η χώρα του προσβλέπει με αισιοδοξία στο μέλλον μετά από πολυετή ύφεση.
«Η κυβέρνηση αυτή δεν θα ξεχάσει ποτέ όσα υπέφεραν οι Έλληνες τα προηγούμενα χρόνια. Ο λαός πρέπει να αισθανθεί πολύ γρήγορα τη διαφορά στην τσέπη του. Αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε.
Η Ελλάδα θα λάβει δάνεια 15 δισ. ευρώ κατά τους δύο τελευταίους μήνες του προγράμματος.
Κατόπιν, θα λάβει σημαντική ελάφρυνση χρέους, που περιλαμβάνει δεκαετή επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης δανείων του προηγούμενου προγράμματος και δεκαετή επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής.
Ένα απόθεμα ρευστότητας ύψους 24,1 δισ. ευρώ θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους για τους επόμενους 22 μήνες.
Η χώρα θα παραμείνει υπό την στενή επιτήρηση των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά, όμως το 20% των Ελλήνων δεν έχουν δουλειά. Η οικονομία αναπτύσσεται, αν και με τον σχετικά αργό ρυθμό του 1,4% το 2017.
Τα νοικοκυριά έχουν απωλέσει το ένα τρίτο των εισοδημάτων τους και εκατοντάδες χιλιάδων Έλληνες εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενες και προσωρινές εργασίες, ενώ έρχονται περαιτέρω μειώσεις συντάξεων.
«Η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει τα τρία τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα τρία τελευταία χρόνια. Πρέπει αν δούμε τι συνέβη το 2010 και είναι αλήθεια ότι έγινε μια τεράστια καταστροφή», δήλωσε ο Zsolt Darvas του think-tank των Βρυξελλών Bruegel.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να καταργήσει τη λιτότητα, έχει παραδεχθεί ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν θα προκαλέσει κάποια μαγική μεταμόρφωση. Η διαχείριση του χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, θα αποτελέσει έναν «ηράκλειο άθλο».
Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει: Τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έξοδο της Ελλάδας από την οκταετή περίοδο διάσωσης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αποφάσισαν χθες οι χώρες της ευρωζώνης.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών έφτασαν σε έναν σκληρότατο συμβιβασμό, που φαινόταν εύκολο να επιτευχθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι υπουργοί χρειάστηκαν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, που θα της επέτρεπε να βγει με ασφάλεια από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου και να αντιμετωπίσει εκ νέου τις αγορές.
Ενώ το CNBC μεταδίδει: Σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής στήριξης και λιτότητας στην Ελλάδα έληξε όταν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup ανακοινώθηκε συμφωνία για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την στιγμή «ιστορική» και «εξαιρετική».
Η συμφωνία περιλαμβάνει δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων του δεύτερου προγράμματος και δεκαετή επιμήκυνσης των περιόδων χάριτος.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, που ίσως υπήρξε ο θερμότερος υπέρμαχος της παραχώρησης ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, τα μέτρα καθιστούν το χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, διατηρεί ωστόσο αμφιβολίες για το μακροπρόθεσμο διάστημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τσίπρας: Η επιμήκυνση είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε
- ΟΤΕ και Cosmote αδυνατούν να εξυπηρετήσουν αμέσως τους πελάτες τους και τους λένε κάντε on/off
- Ισχυρό ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά το deal για το χρέος
- Εφορία: Πώς να πληρώσετε τον φόρο εισοδήματος σε 12 δόσεις
- Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
- Λοβέρδος: Δικαιώθηκε η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου
- Οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που ζήτησε το Eurogroup - Οι επικείμενες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια
- Το επενδυτικό πλάνο 150 εκατ. ευρώ της Thomas Cook στην ελληνική τουριστική βιομηχανία
- Τράπεζα Πειραιώς: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση κόκκινων δανείων στην APS Holdings
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ο Χρ. Ξηρός άρχισε απεργία πείνας για τις συνθήκες κράτησής του
- ΝΔ για Eurogroup: Οι αυταπάτες του Τσίπρα καθυστέρησαν τη συμφωνία για το χρέος
- New York Times: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας
- Στον Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας στις 2 το μεσημέρι
- Space Hellas: Ανέλαβε την αντικατάσταση των συστημάτων τηλεφωνίας της Δωδώνη
- Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
- Μίχαλος: Δεν θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία μας
- Μητσοτάκης: Η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup ήταν επικύρωση τις συμφωνίας του 2012
- Σε εφαρμογή τα ευρωπαϊκά αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα BankWars
- New York Times: Η Ελλάδα απαλλάσσεται από το καθεστώς οικονομικής βοήθειας
- Μίχαλος: Δεν θα πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα στις αγορές να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία μας
- ΝΔ για Eurogroup: Οι αυταπάτες του Τσίπρα καθυστέρησαν τη συμφωνία για το χρέος
- Space Hellas: Ανέλαβε την αντικατάσταση των συστημάτων τηλεφωνίας της Δωδώνη
- Στον Παυλόπουλο ο Αλέξης Τσίπρας στις 2 το μεσημέρι
- Μητσοτάκης: Η χθεσινή συμφωνία του Eurogroup ήταν επικύρωση τις συμφωνίας του 2012
- Ο Χρ. Ξηρός άρχισε απεργία πείνας για τις συνθήκες κράτησής του
- Μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
- Σε εφαρμογή τα ευρωπαϊκά αντίποινα για τους δασμούς των ΗΠΑ
- Χρηματιστήριο: Τελείωσε πρόωρα το πάρτι – Έκλεισε στο “κόκκινο” (-0,22%)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η χρήση μη αδειοδοτημένου λογισμικού συνεχίζει να είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη
- Χαλάει ο καιρός το Σαββατοκύριακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
- Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε συμμορία που ανατίναζε κι έκλεβε ΑΤΜ
- Κ. Μίχαλος: Ιστορική συμφωνία, αλλά δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα
- ND leader reiterates that party will vote down Prespes agreement regarding 'name issue'
- DHL: Στα 3,4 τρισ. δολ. ο παγκόσμιος τζίρος ηλεκτρονικού εμπορίου έως το 2019
- Στις 3 Ιουλίου η δίκη του 52χρονου για κακουργηματικές πράξεις σε φοιτήτρια
- Goldman Sachs: Θετική η συμφωνία για την Ελλάδα, ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα
- Δ. Καμμένος: Υπάρχει εξουσιοδότηση Πρωθυπουργού σε Κοτζιά για πΓΔΜ;