Morgan Stanley: Υπερπουλημένες οι ελληνικές τράπεζες, δεν χρειάζονται AQRs

Υπερπουλημένες είναι οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η οποία χαρακτηρίζει περιττά τα AQRs.

Η ΕΚΤ ενδέχεται να ξεκινήσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο του 2018, γεγονός που υποδηλώνει μια διαδικασία εμπροσθοβαρούς δράσης έναντι της υπόλοιπης διαδικασίας της ΕΕ, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής

επενδυτικής τράπεζας.

Η παραπάνω εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημοσίευση των σχετικών αποτελεσμάτων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μετριάζοντας τον κίνδυνο διενέργειας AQR. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, το νέο στοιχείο που έχει προκύψει είναι ότι η ΕΚΤ μπορεί να προωθήσει την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων των ελληνικών τραπεζών το 2018, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός χρόνος πριν από το τέλος της διάσωσης της Ελλάδας τον Αύγουστο.

Αυτό αρχικά επιβεβαιώνει ότι και οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε stress test, καθώς δεν εμφανίζονται στο δείγμα που αρχικά δημοσιεύτηκε από την ΕΒΑ, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, ο κλάδος θα δοκιμαστεί από την ΕΚΤ και όχι από τον SSM, αν και χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία της ΕΒΑ.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποστεί ένα ισχυρό sell off τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω της φημολογίας περί AQR, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία σχετικά με την πρόοδο για μια βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες καθώς και κάποιοι βουλευτές του CDU / CSU, αντιτίθενται στην βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ενώ σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το FDP πιθανόν να επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει εγκαταλείψει το ευρώ.

Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση equal-weight σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς η ανάκαμψη μετά τη μείωση του όγκου των NPEs παραμένει ασαφής. Επίσης, διατηρεί την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 2,90 ευρώ, της Eurobank στα 0,90 ευρώ, της Εθνικής στα 0,40 ευρώ και της Πειραιώς στα 5,20 ευρώ, βάσει του μοντέλου Gordon Growth.

Keywords
Τυχαία Θέματα