Moody’s: Σταθερές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Σημαντική πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια

Σταθερές διατηρεί τις προοπτικές, των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας την τάση βελτίωσης της κερδοφορίας και της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων του κλάδου.


Η Moody’s επισημαίνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Επιπλέον, για τα προβληματικά δάνεια, ο οίκος θεωρεί ότι θα αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά, μετά

την αύξησή τους στο 45% των χαρτοφυλακίων στα τέλη του 2016.

Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου για μείωση στο 40% έως το τέλος του 2019, ο οποίος έχει τεθεί από τις εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον SSM, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ενώ κάθε τράπεζα έχει δεσμευτεί σε ένα τριμηνιαίο πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και οι πιεσμένες τιμές των ακινήτων καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά ακριβώς 40 δισ. ευρώ, όπως απαιτείται, σημειώνει ο οίκος.

H Moody’s υποστηρίζει ότι το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει πρόκληση για τον κλάδο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να λαμβάνει έγκαιρα χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές.

Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ 1,5% για φέτος και 2% για το 2017. Εκτιμά ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες, με την ανεργία να παραμένει υψηλή (ήταν 23,5% τον Δεκέμβριο) και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων πιεσμένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα