Ενοχλημένη η Ρωσία από την ένταξη του Μαυροβουνίου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Η Μαριάνα Τόσκοβιτς, κτηματομεσίτης στο Μαυροβούνιο, έχει πολλούς και βάσιμους λόγους να μην θέλει την είσοδο της χώρας τη στο ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Περισσότερο από το 50% της πελατείας της είναι Ρώσοι κι η κυβέρνηση της Μόσχα ήδη προτρέπει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν σε μια (έστω και υπό ένταξη) χώρα του ΝΑΤΟ.

Ανήκει στους μισούς, περίπου, πολίτες του Μαυροβουνίου, αυτής της χώρας

που ανήκε στη πρώην Γιουγκοσλαβία, κι οι οποίοι είναι διχασμένοι σχετικά με την είσοδο του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ή όχι, δεδομένης της πικρής ιστορίας των αλλεπάλληλων πολεμικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Παρ' όλα αυτά, η Τόσκοβιτες ανήκει σε εκείνους που επιθυμούν την είσοδο της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

"Ίσως να είναι καλύτερα να συμμετάσχουμε, μόνο και μόνο για να αποφύγουμε κάποιες δυσκολίες στο μέλλον - αυτό είναι τελικά τα Βαλκάνια", δήλωσε η 31χρονη Τόσκοβιτς,. «Θα ήθελα να πετύχουμε σταθερότητα και ειρήνη. Αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο".

Το ερώτημα είναι εάν η ένταξη θα φέρει τη σταθερότητα. Το Κρεμλίνο δεν κράτησε μυστική την οργή του, όταν έμαθε τις προσπάθειες του Μαυροβουνίου να συμμετάσχει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, αφού προηγουμένως είχε εξασφαλίσει την ένταξή του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντούσκο Μάρκοβιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του αυτό το μήνα ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και θα δώσει «αποφασιστική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη». Επίσης έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για την οργάνωση ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος σε βάρος του, αλλά και για προσπάθειες δολοφονίας του προκατόχου του, Μίλο Τσουγκάνοβιτς. Φυσικά η Μόσχα αρνείται αυτές τις κατηγορίες.

Ο Μίσα Χίμπερνικ, ανώτερος αναλυτής της Verisk Maplecroft, μια εταιρείας παροχής συμβουλών σε θέματα παγκοσμίου κινδύνου, παραδέχεται ότι "δεν περιμένουμε από τη Ρωσία να παραιτηθεί από την παρέμβασή της στη χώρα... τα υψληά επίπεδα ριλορωσικοί συναισθήματος (στην κοινωία του Μαυροβουνίου) θα δίνουν στο Κρεμλίνο το μηχανισμό για την υποκίνηση της αστάθειας".

Οι βουλευτές του Μαυροβουνίου, το οποίο χωρίστηκε από τη Σερβία το 2006, ενέκριναν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ στη συνεδρίασή τους της 28ης Απριλίου, ενώ η επίσημη προσχώρηση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου.

Ο Μάρκοβιτς, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο ραδιόφωνο Voice of America, ήταν αποκαλυπτικός: "Η χώρα δεν έχει πολλά να προσφέρει από την άποψη της ενίσχυσης των δυνάμεων της Συμμαχίας. Έχει έναν στρατό 2.000 στρατιωτών, περίπου 15 ελικόπτερα, δύο γερασμένες φρεγάτες και άλλα τόσα ελαφρά τζετ. Ωστόσο, ολοκληρώνει τη μεσογειακή κυριαρχία του ΝΑΤΟ προσθέτοντας το τελευταίο κομμάτι εδάφους που απαιτείται για να εξασφαλιστεί ολόκληρη η βόρεια ακτογραμμή της συμμαχίας, από το Γιβραλτάρ στη Συρία.

"Το κίνητρο της Ουάσινγκτον είναι σαφώς να εμποδίσει τη χώρα να περάσει στη ρωσική σφαίρα επιρροής και να αποτελέσει κίνδυνο για τη Δύση", σημείωσε ο Τίμοθι Λες, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου Nova Europa.-

Keywords
Τυχαία Θέματα