Moody’s: Οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της ανάκαμψης των ακινήτων

14:44 2/4/2019 - Πηγή: BankWars

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα στηρίξει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), βελτιώνοντας μάλιστα την ποιότητα του ενεργητικού τους σημειώνει ο ο οίκος αξιολόγησης Moody’s

O Moody’s βλέπει θετικές προοπτικές στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι τα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών για τους επόμενους 12-18 μήνες.

Όπως επισημαίνει

ο οίκος, η πορεία της αγοράς θα είναι credit positive για τις τράπεζες, καλυμμένα ομόλογα και RMBS.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 1,5% το 2018, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια άνοδο την τελευταία 10ετία, κυρίως λόγω του βελτιωμένου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των υψηλών ξένων επενδύσεων στον τομέα των κατοικιών στην Ελλάδα.

“Αναμένουμε ότι οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται μεσοπρόθεσμα τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, κάτι που θα είναι θετικό για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες”, δήλωσε ο Miguel Lopez Patron, αναλυτής της Moody’s.
Η Moody’s αναμένει ότι οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν με μέτριο ρυθμό, δεδομένων των υψηλών φόρων ιδιοκτησίας, του φθίνοντος πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων για νέες υποθήκες και της περιορισμένης επέκτασης των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Η άνοδος των τιμών των κατοικιών θα περιορίσει τις απώλειες σε στεγαστικά δάνεια που υποστηρίζουν καλυμμένα ομόλογα και RMBS, εάν οι δανειολήπτες χρεοκοπήσουν και τα ακίνητα πρέπει να πωληθούν για την ανάκτηση του απλήρωτου χρέους.

Οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν επίσης τους δείκτες δανείων προς αξία (LTV) για τις εκκρεμείς υποθήκες, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αθέτησης.

Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Moody’s, Νώντας Νικολαϊδης, η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των NPEs καθιστώντας ευκολότερη την πώληση χαρτοφυλακίων με στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα αυξήσει τα κίνητρα για τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, δεδομένης της υψηλότερης δυνητικής αξίας των ακινήτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα