Mέτρα στήριξης 3,2 δισ. ευρώ για το ρεύμα – Πώς θα εφαρμοστούν – Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων

10:11 6/5/2022 - Πηγή: BankWars

Στην εξειδίκευση των μέτρων του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ρεύμα προχώρησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί και συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την

παρουσίαση συντόνιζε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, κρίσης που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και παρέθεσε τις 5 τις γραμμές άμυνας και στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

1) όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

2) τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022 Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οποίοι δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

3) Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως έγινε και τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.

4) από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Το ποσοστό της επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το κόστος για τις παρεμβάσεις του ΜαΐουΙουνίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

«Αυτά τα αναχώματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών» πρόσθεσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσφέρει λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε 2 άξονες:

μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειαςσχέδιο αντιμετώπισης των πιο δυσμενών σεναρίων διαταρχής των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα

«Ήμασταν οι πρώτοι μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. που ιδρύσαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο, διαθέσαμε 3,3 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για να αντισταθμίσουμε το βάρος που έχουν επωμισθεί οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές από τις εκρηκτικές αυξήσεις», σημείωσε ο κ. Σκρέκας

Συγκεκριμένα τον Απρίλιο, με τις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, η τιμή μειώθηκε σε σχέση με τον Μάρτιο κατά 11% σε 0,21 ευρώ/kWh, αισθητά χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 27 κρατών μελών που ανήλθε σε 0,274 ευρώ/kWh. Αντίστοιχα, η τιμή στην Ισπανία ήταν 60% ακριβότερη (0,338 ευρώ/kWh) και στην Πορτογαλία 22% (0,257 ευρώ/kWh).

Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, τα οποία είναι τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η πρωτοφανής σε ένταση κρίση απαιτεί ακόμα πιο γενναίες παρεμβάσεις.

Έχουμε πλήρη επίγνωση της αγωνίας και της ανησυχίας των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για να καλύψουν το κόστος ενέργειας.

Για αυτό το λόγο και για να περιορίσουμε δραστικά την επιβάρυνση των καταναλωτών, πέρα από τις επιδοτήσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην Ελληνική αγορά ενέργειας που «αποσυνδέει» τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας αποκλείοντας τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων.

Επιδοτήσεις Μαΐου – Ιουνίου

Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια.

Ηλεκτρική Ενέργεια – Οικιακοί καταναλωτές

Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης.

Ειδικότερα:

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτούμε τη συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους.

Με τις παρεμβάσεις αυτές όλα τα νοικοκυριά θα δουν σημαντική μείωση, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, δίνοντας μερικά παραδείγματα για τον μήνα Μάιο:

Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση, θα πλήρωνε 100 ευρώ για χρέωση ενέργειας, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 43,5 ευρώ. Έκπτωση 56,5%.Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση, θα πλήρωνε 129,2 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 63,6 ευρώ. Έκπτωση 51%.Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 600 κιλοβατωρών, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 193,8 ευρώ, ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει 108 ευρώ. Έκπτωση 44%.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κόστος έχει ήδη υπολογιστεί, ενώ τα μέτρα θα αποτυπωθούν και στην μείωση του πληθωρισμού. Όπως είπε το οικονομικό επιτελείο αναμένει μισή μονάδα κάτω τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση. «Κύριος στόχος μας είναι να επέλθει η ηρεμία στην οικονομία. Απαιτείται σύνεση και ωριμότητα» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός, πρόκειται για δέσμη τεσσάρων μέτρων που περιλαμβάνουν τα εξής:

– Πρώτον: Την επιστροφή στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο ρεύμα, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Το όριο της αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ.

Επιπλέον, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, για πρώτη φορά η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

-Δεύτερον: Με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των επιχειρήσεων Παραγωγής Ρεύματος θα φορολογηθούν με 90%. Τα έσοδα αυτά θα διατεθούν για να ανακουφίσουν ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Τρίτον: Ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που καθυστερούν, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Τίθεται έτσι ένα έμμεσο πλαφόν και σταθεροποιούνται οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

Έτσι, αναστέλλεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής.

– Τέταρτον:  Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή». Το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ» για Επιχειρήσεις.

Με τις νέες παρεμβάσεις, η πολιτεία υπολογίζει ότι θα χρηματοδοτήσει έως και το 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες για τους επόμενους 12 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα