Η «ακτινογραφία» των αποτελεσμάτων της Mytilineos- Τι «βλέπουν» οι αναλυτές

09:33 6/5/2022 - Πηγή: Reporter

Στο «μικροσκόπιο» των χρηματιστηριακών εταιρειών βρέθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Mytilineos για το α’ τρίμηνο του 2022, χαρακτηρίζοντάς τα ισχυρά και καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Μάλιστα, οι ικανοποιητικές επιδόσεις της εισηγμένης επιβεβαιώνουν το ισχυρό growth outlook (προοπτικές ανάπτυξης), σε μια συγκυρία ιδιαίτερων προκλήσεων και χαμηλής ορατότητας.

Ακολουθώντας το μοτίβο της Citi και της Euroxx, αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες «στέκονται» στις ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις των τομέων της Μεταλλουργίας και

του Power & Gas, δίνοντας έμφαση αντίστοιχα στο χαμηλό κόστος παραγωγής και στην υψηλή αποδοτικότητα των μονάδων της Mytilineos.

Στο επίκεντρο των αναλυτών βρίσκεται επίσης η μόχλευση, που διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι επιδόσεις στο α’ τρίμηνο προοιωνίζουν θετική αναθεώρηση του guidance (καθοδήγηση) το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, οι χρηματιστηριακές αναφέρουν τα εξής για τα αποτελέσματα της Mytilineos:

Piraeus

Οι πωλήσεις του ομίλου διπλασιάστηκαν στα 1,041 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 7% τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 61% σε ετήσια βάση, στα 130 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Piraeus κατά 7,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 80% στα 67 εκατ. ευρώ έναντι της πρόβλεψης για 60 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένου του leasing) ανήλθε στα 914 εκατ. ευρώ έναντι 803 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση επαναλαμβάνει τον ετήσιο στόχο για την επίτευξη διπλάσιων καθαρών εσόδων σε σχέση με το 2020, ενώ το νέο guidance θα δοθεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 2 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική πρόοδο των επενδύσεων σε όλα τα τμήματα.

Συμπερασματικά, η σταθερή απόδοση στο α’ τρίμηνο του 2022 αντικατοπτρίζει την ισχυρή θέση της εταιρείας στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποιώντας την υψηλή απόδοση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη στρατηγική βελτιστοποίηση του κόστους του φυσικού αερίου, καθώς και το ανταγωνιστικό μείγμα πωλήσεων και τη δομή κόστους στον τομέα του αλουμινίου.

Axia

Η Mytilineos κατέγραψε EBITDA ύψους 130 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 60% σε ετήσια βάση, έναντι 128 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση της Axia. Στο ίδιο μήκος κύματος, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 80% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για 55 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας της μεταλλουργίας κατέγραψε EBITDA ύψους 54,6 εκατ. ευρώ λόγω των υψηλότερων τιμών. Ο τομέας Power & Gas εμφάνισε EBITDA 60,8 εκατ. ευρώ λόγω της υψηλότερης θερμικής παραγωγής και της βελτίωσης των περιθωρίων λιανικής. Όσον αφορά τις δραστηριότητες EPC, ο τομέας RSD σημείωσε 12 εκατ. ευρώ EBITDA (περιθώριο 10%), ενώ ο SES πρόσθεσε 6,1 εκατ. ευρώ EBITDA (περιθώριο 9,1%) με συνολικό ανεκτέλεστο ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Alpha

Η Mytilineos δημοσίευσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών της, με υψηλή λειτουργική απόδοση.

Σε ετήσια βάση, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 98,8% στα 1,041 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης της Alpha για 978 εκατ. ευρώ, τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 61,1% στα 130,3 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 125 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 80,2% στα 67,2 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 60 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας της Μεταλλουργίας σημείωσε έσοδα 213,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44,5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτίμησης για 208 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν στα 54,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 55,4%, έναντι πρόβλεψης για 53 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του τομέα Power & Gas αυξήθηκαν κατά 235,5% σε ετήσια βάση στα 641,2 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 600 εκατ. ευρώ και τα EBITDA ανήλθαν στα 60,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 108,3%, έναντι πρόβλεψης για 57 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του τομέα RSD/SES ανήλθαν σε 186,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για 170 εκατ. ευρώ, ενώ και τα EBITDA ανήλθαν στα 18,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,7%, έναντι εκτίμησης για 15 εκατ. ευρώ.

Η Alpha σχολιάζει επίσης το γεγονός ότι η Mytilineos απέκτησε 18.200 μετοχές στις 3 Μαΐου στην μέση σταθμισμένη τιμή (VWAP) των 17,6340 ευρώ ανά μετοχή, με το σύνολο των ιδίων μετοχών να φτάνει τις 4.211.431 ή το 2,9473% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου.

Optima

Η χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα, πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις (consensus) των αναλυτών, με γνώμονα τους τομείς του Power & Gas και της Μεταλλουργίας. Παράλληλα, τονίζει πως η Mytilineos βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθεί ή ακόμη και να υπερβεί το ετήσιο guidance.

Η Optima αναφέρει ότι οι ισχυρές επιδόσεις και η κερδοφορία σε όλους τους τομείς (πάνω από το consensus των αναλυτών του Bloomberg), σε συνδυασμό με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον (ισχυρή ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και αλουμίνας, έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας CGGT 826MW το γ’ τρίμηνο του 22) ανοίγουν το δρόμο για τη Mytilineos να ανταποκριθεί ή και να υπερβεί τις τελευταίες προβλέψεις της διοίκησης για το 2022 για EBITDA ύψους 480-500 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 260 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

NBG

Όπως αναφέρεται στο report της NBG Securities, οι προγραμματισμένες πρωτοβουλίες της Mytilineos για το 2022 περιλαμβάνουν:

(1) αύξηση της παραγωγής αλουμινίου κατά 250.000 εκατ. τόνους,

(2) ολοκλήρωση/εμπορική λειτουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας CCGT 826MW που προγραμματίζεται για το γ’ τρίμηνο του 2022, η οποία βρίσκεται σε φάση δοκιμών και

(3) περαιτέρω ανάπτυξη των μονάδων ΑΠΕ >3GW.

Beta

Η Mytilineos ανακοίνωσε ένα ικανοποιητικό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2022, το οποίο υπερέβη τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής λόγω των ισχυρών επιδόσεων των τομέων της Μεταλλουργίας και του Power & Gas.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1,042 δισ. ευρώ έναντι 524 εκ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 99%. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 130 εκατ. ευρώ έναντι 81 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αυξημένα κατά 65,2%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Beta τονίζει πως τα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2022 υποστηρίζουν τις προβλέψεις της διοίκησης για κερδοφορία (260 εκατ. ευρώ με 500 εκατ. ευρώ τα EBITDA) και παρέχουν περιθώριο για αναπροσαρμογή (rerating). Παράλληλα, επισημαίνει πως παραμένει θετική για τη μετοχή της Mytilineos.

Eurobank

Τέλος, η Eurobank Equities κάνει λόγο για δυναμικό ξεκίνημα του έτους με οδηγό τις αυξημένες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και τις εξαιρετικά ευνοϊκές τιμές αλουμινίου.

Τα αποτελέσματα του ομίλου Mytilineos ενισχύουν τις προσδοκίες της χρηματιστηριακής για ένα ακόμη έτος ρεκόρ. Συγκεκριμένα, το 2022 αναμένεται ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 41% στα 501 εκατ. ευρώ, με προοπτική να είναι ακόμη υψηλότερα λόγω της στεγανότητας του αλουμινίου, που τροφοδοτείται από τη δυναμική ζήτησης/προσφοράς και τις γεωπολιτικές αναταραχές.

Αριστοτέλης Παππάς

MYTILINEOSχρηματιστηριακές εταιρείεςGROWTH OUTLOOKguidancePiraeus SecuritiesAxiaAlpha FinanceOptimaNBG SecuritiesBeta SecuritiesEurobank Equities
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα