Merkel: Διαθέτουμε τους πόρους για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωζώνη διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει την κρίση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης είναι το κλειδί για να σταθεροποιηθεί το ευρώ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι συμφώνησαν πως το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων είναι ο σωστός δρόμος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι οι μεταρρυθμίσεις

θα οδηγήσουν σε πτώση τα επίπεδα των ιταλικών spreads.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Ευρωζώνη διαθέτει επαρκείς πόρους για να σταθεροποιήσει το ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στον ESM.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης είναι το κλειδί για να σταθεροποιηθεί το ευρώ προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εργάζονται στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των διαθρωτικών αλλαγών, ενώ υπογράμμισε τη βεβαιότητα του ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν στα αναγκαία εργαλεία για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφωνούν στον κρίσιμο ρόλο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ιταλία βρίσκεται πιο μπροστά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με άλλες χώρες. “Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις έπειτα από μερικά θετικά αποτελέσματα”, σημείωσε ο Monti.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαχώρισε πάντως την θέση του από τις δηλώσεις Merkel πως οι υφιστάμενες συνθήκες καθιστούν αδύνατη την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κάτι που θα του επιτρέπει να αντλεί κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό μπορεί να ισχύει σήμερα, αλλά “θα πρέπει να δούμε όλα τα θέματα σαν μέρος ενός μωσαϊκού”, δήλωσε ο Monti. Η τραπεζική άδεια του ESM είναι ένα από τα θέματα αυτά και θα μπορούσε να γίνει αλλάζοντας τις συνθήκες εφόσον υπάρξει μια τέτοια απόφαση, πρόσθεσε.

Δήλωσε “απολύτως πεπεισμένος” ότι η Ε.Ε. θα μπορέσει να καταλήξει στα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής στο μέλλον για να θωρακίσει το ευρώ.

σχετικά άρθραSpiegel: Αποκλιμάκωση των spreads με παρέμβαση από την ΕΚΤΕΚΤ: Εξετάζει το ενδεχόμενο πλαφόν στα επιτόκια δανεισμούΙσπανία: Να μην υπάρχει όριο στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤBundesbank: Επικίνδυνη η επεκτατική νομισματική πολιτική του ΔΝΤDeutsche Welle: Πραγματικός ή όχι ο διαχωρισμός Βορρά-Νότου στην Ευρώπη;Κινέζος τραπεζίτης επικεφαλής θυγατρικής της Παγκόσμιας ΤράπεζαςΙταλία: Βγάζουν εκτός συνόρων χρυσό, ασήμι και συνάλλαγμαΗ Dexia πιθανόν να χρειαστεί γρήγορα ένεση ρευστότηταςNomura: Η Brixit το νέο πρόβλημα της ΕυρώπηςRoubini: Grexit και κατάρρευση κυβέρνησης το 2013
Keywords
Τυχαία Θέματα