Kαταστροφή υδροηλεκτρικού φράγματος στην Ουκρανία: Εκκενώνονται περιοχές, ανεξέλεγκτος μεγάλος όγκος νερού

10:01 6/6/2023 - Πηγή: BankWars

Αλληλοκατηγορούνται ρωσική και ουκρανική πλευρά για την «ανατίναξη» τεράστιου υδροηλεκτρικού φράγματος που ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στο τμήμα της Χερσώνας που ελέγχεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει πολύ μεγάλη ποσότητα νερού, σύμφωνα με τις εμπόλεμες πλευρές.

Βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν πολύ ισχυρές εκρήξεις στην υποδομή κρίσιμης σημασίας στη Νόβα Καχόβκα, πάνω στον Δνείπερο ποταμό. Άλλα βίντεο δείχνουν τεράστιες ποσότητες νερού να βγαίνουν από τα συντρίμμια του φράγματος και σοκαρισμένους διερχόμενους.

Το

φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας -που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014-, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

«Το φράγμα στην Καχόβκα ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής» ανέφερε η διοίκηση νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω Facebook, προσθέτοντας: «Η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only… pic.twitter.com/ErBog1gRhH

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 6, 2023

Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη Μόσχα που μίλησαν σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το φράγμα βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς. Αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στην περιοχή μίλησε για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια», ορολογία που επίσης παραπέμπει σε ουκρανική επίθεση.

Η εκκένωση κοινοτήτων στην περιοχή έχει ήδη αρχίσει, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Χερσώνας Ολεξάντρ Προκούντιν, προειδοποιώντας τα ξημερώματα σήμερα Τρίτη μέσω Telegram: «Εντός πέντε ωρών το νερό θα έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο».

Κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κάπου 80 κοινότητες θα χρειαστεί να εκκενωθούν στην περιοχή.

Δεν θεωρείται πως το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- διατρέχει «κρίσιμο κίνδυνο» λόγω της κατάρρευσης του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, δήλωσε φιλορώσος αξιωματούχος στην περιφέρεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία συνιστά μια “οικοκτονία”, όμως Ουκρανοί και περιφερειακοι αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής» δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΔΗΛΩΣΗ Σ.ΜΙΣΕΛ

Την πρότασή του για βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές μετά την επίθεση σε ουκρανικό φράγμα αναμένεται να καταθέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter δηλώνει «συγκλονισμένος από την πρωτοφανή επίθεση στο φράγμα Νόβα Καχόβκα. Η καταστροφή πολιτικών υποδομών χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα ως έγκλημα πολέμου – και θα κάνουμε τη Ρωσία και τους εκπροσώπους της να λογοδοτήσουν».

«Θα θέσω το θέμα τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα προτείνω περισσότερη βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές. Οι σκέψεις μου με όλες τις οικογένειες στην Ουκρανία που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή», καταλήγει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Keywords
Αναζητήσεις
katastrofi-ydroilektrikou-fragmatos-stin-oukrania-ekkenonontai-perioches-anexelegktos-megalos-ogkos-nerou.htm
Τυχαία Θέματα