Kαλά νέα απο το εμβόλιο της Johnson & Johnson!

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

νέα είναι καλά και από το υποψήφιο εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson για την προστασία απο τον Covid. Το εμβόλιο αυτό όπως και της Astra Zeneka είναι DNA

εμβόλια και έχουν διαφορετικό τρόπο κατασκευής σε σχέση με τα mRNA, με αδενοϊό που δεν προσβάλει τους ανθρώπους. Ο αδενοϊός με το τροποιημένο γενετικό υλικό παράγεται μέσα σε ανθρώπινα κλωνοποιημένα κύτταρα και φυλάσσονται στα εργαστήρια για την παρασκευή φαρμάκων και εμβολίων.

Tα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Johnson & Johnson, της Φάσης 1-2 με συμμετοχή 805 συμμετεχόντων, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και φαίνεται πως και με μια δόση δημιουργεί μια απόκριση σε αντισώματα, αλλά και ανοσοκυτταρική απόκριση με ελάχιστες έως καθόλου παρενέργειες, τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους.

Έως την 29η ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το 90% όλων των συμμετεχόντων είχε παράγει αντισώματα. Επίσης δύο μήνες μετά την πρώτη δόση όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αντισώματα. Τα επίπεδα αυτών των αντισωμάτων παρέμειναν σταθερά για τουλάχιστον 71 ημέρες.

Στο συνολικό σχεδιασμό της κλινικής μελέτης εξετάζεται, η χρήση 1 ή 2 δόσεων του εμβολίου, με διαφορά 56 ημερών, και η χορήγηση υψηλής ή χαμηλής δόσης του εμβολίου, σε υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών και ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία πόνος στο σημείο της ένεσης και πυρετός.

Εξουδετερωτικά αντισώματα βρέθηκαν στο 90% ή και περισσότερο των συμμετεχόντων την 29η ημέρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ έφτασαν το 100% την 57η μέρα.

Εξαιρετικά νέα. Περιμένουμε ωστόσο τα δεδομένα από τη φάση 3 της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Johnson & Johnson στο τέλος του Ιανουαρίου, που άν όλα πάνε καλά, όπως φαίνεται θα το έχουμε πιθανότατα την Άνοιξη.

Δείτε όλη τη δημοσίευση https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2034201

Πηγή: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα