Janet Yellen: Η διάδοχος του Bernanke – “Λίγος πληθωρισμός, κάνει καλό στην οικονομία”

Η αντιπρόεδρος της FED Janet Yellen, θεωρείται η πιθανότερη διάδοχος του Μπεν Μπερνάνκι.

Σταθμός της καριέρας της στη Fed θεωρείται περιστατικό του 1996, όταν ο τότε πανίσχυρος πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας, Alan Greenspan, πίστεψε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να ρίξει τον αμερικανικό πληθωρισμό στο μηδέν, επιτυγχάνοντας αυτό που

για χρόνια θεωρούσε πρωταρχικό στόχο μιας κεντρικής τράπεζας, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών.

Όμως, η Janet Yellen, παρότι ήταν ακόμα νέα και ελάχιστα γνωστή στους κόλπους της Fed, έπεισε τον Greenspan ότι λίγος πληθωρισμός είναι καλός. Του παρουσίασε έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και το βάθος των υφέσεων, σχηματίζοντας μια άποψη που τελικά επικράτησε στη Fed.

Ως αντιπρόεδρος της Fed από το 2010, η Yellen έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεμελίωση της δέσμευσης της κεντρικής τράπεζας να τηρεί τον πληθωρισμό κοντά στο 2% κάθε χρόνο.

Μέντοράς της στο Yale, όπου έλαβε το διδακτορικό της το 1971, ήταν ο νομπελίστας οικονομολόγος James Tobin. Μετά την αποφοίτησή της από το Yale δίδαξε στο Harvard για πέντε χρόνια. Μετά πέρασε δύο χρόνια (1976-1978) ως οικονομολόγος της Federal Reserve, όπου γνώρισε το σύζυγό της και μελλοντικό νομπελίστα George Akerlof.

Στη συνέχεια δίδαξε για δύο χρόνια στο London School of Economics και το 1980 δέχθηκε μια θέση στο University of California, Berkeley, όπου παρέμεινε μέχρι το διορισμό της στο δ.σ. της Federal Reserve, το 1994, από τον τότε πρόεδρο Clinton.

Keywords
Τυχαία Θέματα