JPMorgan: Ήρθε η ώρα να σορτάρετε τις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το ράλι

Μετά τις υψηλές επιδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι επενδυτές στοιχηματίζουν τώρα σε πτώση, καθως οι τράπεζες διατρέχουν κίνδυνο από τη μεγάλη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, σύμφωνα με στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Eπίσης, πιθανές επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ

το επόμενο έτος θα μειώσει την κερδοφορία των τραπεζών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές. Οι τράπεζες είναι επίσης ευάλωτες και σε σημάδια ύφεσης στην περιοχή, γι΄αυτό και οι αναλυτές συστήνουν θέση short για τον κλάδο υποβαθμίζοντας την αξιολόγησή του σε underweight από ουδέτερη.

«Οι τράπεζες ενδεχομένως να πληγούν εάν οι οικονομίες εισέλθουν σε ύφεση και εάν υπάρξουν αλλαγές στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση το επόμενο έτος καθώς διευρύνονται τα spreads και αυξάνονται οι καθυστερήσεις στις πληρωμές χρέους». Οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν, ειδικά για τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε εταιρείες υψηλής απόδοσης, σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και στην επαγγελματική αγορά ακινήτων, καθώς οι ανάγκες αναχρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθούν από το επόμενο έτος.

Ο δείκτης STOXX 600 για τις τράπεζες έχει ενισχυθεί 8% φέτος, ξεπερνώντας τα κέρδη 1,7% του πανευρωπαϊκού χρηματιστηριακού δείκτη. Από το Σεπτέμβριο του 2020, οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 60%, ράλι που καθοδηγήθηκε από την απότομη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.

Επίσης, η καταθετική βάση των τραπεζών αναμένεται να συρρικνωθεί και τα καθαρά τους έντοκα έσοδα εκτιμάται ότι έχουν φθάσει τώρα σε κορύφωση, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές. Όσο για τα μερίσματα και τις επαναγορές ιδίων μετοχών που έχουν προσελκύσει επενδυτές, αυτό είναι ήδη θετικό στοιχείο, ενώ οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τον πρόσθετο κίνδυνο φορολόγησης των υπερκερδών τους, κάτι που βρίσκεται υπό συζήτησε σε αρκετές χώρες.

Σύμφωνα με τη JPMorgan, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των τραπεζών συνθέτουν μέχρι στιγμής μεικτή εικόνα. «Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ισχυρών αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι τα κέρδη τους αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις».

Keywords
Αναζητήσεις
jpmorgan-irthe-i-ora-na-sortarete-tis-evropaikes-trapezes-meta-to-rali.htm
Τυχαία Θέματα