HSBC: “Βλέπει” ανάπτυξη 2,9% στην Ελλάδα το 2015 – “Υπάρχει πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις”

11:52 8/7/2014 - Πηγή: BankWars

Στις οικονομικές προβλέψεις της για το τρίτο τρίμηνο, η HSBC τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εστιάσουν κυρίως στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η χώρα έχει επιτύχει μία από τις μεγαλύτερες προόδους στο δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας

καθώς και στο δείκτη Product Market Regulations του ΟΟΣΑ, αναφέρει η εκθεση, ωστοσο, και στους δύο δείκτες, η Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η HSBC περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% φέτος και της τάξης του 2,9% το 2015. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος τονίζει ότι η ύφεση μετριάζεται, αλλά τα ρίσκα παραμένουν.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ελλάδα κάνει πρόοδο, αλλά με καθυστερήσεις. Η HSBC κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για αλλαγές στη νομοθεσία του κατώτατου μισθού καθώς και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι και η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, με το στόχο για τα έσοδα του 2014 να υποβαθμίζεται από τα 2,7 δισ. ευρώ στα 1,5 δισ. ευρώ και το συνολικό στόχο έως το 2022 να μειώνεται κατά 3,9 δισ. ευρώ στα 22,4 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα της υπερχρέωσης του ιδιωτικού τομέα (με τα κόκκινα δάνεια να αγγίζουν το 40%), είναι ένα ακόμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρχές, τονίζουν οι αναλυτές, και ζητούν τη βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου και της νομοθεσίας περί αναδιάρθρωσης χρεών.

Αναφερόμενη στον τραπεζικό κλάδο, η HSBC κάνει λόγο για θετικά μηνύματα από την επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίων και των εκδόσεων ομολόγων, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρειαστούν και άλλα κεφάλαια.

Οι προβλέψεις για την οικονομία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, η Ελλάδα θα εμφανίσει αρνητικό πληθωρισμό φέτος στο -0,8% και θετικό το 2015, στο 0,3%. Η ανεργία θα υποχωρήσει από στο 26% φέτος και στο 24% του χρόνου.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2014 και στο 1,2% για το 2015, με το χρέος στο 177,2% και στο 172,4% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα