HSBC: Μικρά τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές

Στις επιπτώσεις των εκλογών στις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα επικεντρώνεται σε νέα έκθεσή της η HSBC, όπου επισημαίνει πως βλέπει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης στα ομόλογα, ωστόσο θεωρεί πως για τις τραπεζικές μετοχές τα περιθώρια ανόδου είναι πιο περιορισμένα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σημαντικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,

σημειώνει η HSBC, ωστόσο επισημαίνει πως δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Εως τώρα η ελληνική αγορά απέδωσε πολύ καλά σε όλες τις επενδυτικές τάξεις και ως κάποιο βαθμό η νίκη της ΝΔ ίσως ήδη τιμολογήθηκε. Υπάρχουν ωστόσο και σχετικά ξεκάθαρες πολιτικές -οι οποίες απαιτούν έγκριση της ΕΕ-, που θα μπορούσαν να τονώσουν περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Για παράδειγμα, ίσως επιτραπεί στη χώρα να χρησιμοποιήσει μέρος του μεγάλου μαξιλαριού ρευστότητας που διαθέτει, ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ. Το όριο κατοχής ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες θα μπορούσε να αυξηθεί, βοηθώντας στη ρευστότητα της δευτερογενούς αγοράς. Τα εναπομείναντα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν. Και τα πλάνα τα οποία πρότειναν οι ελληνικές αρχές για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια θα μπορούσαν να δουν το… φως της ημέρας.

Η HSBC βλέπει κάποια μεσοπρόθεσμα ρίσκα. Η δημοσιονομική απόκλιση είναι ένα εξ αυτών. Η ΝΔ μιλά για μείωση φόρων, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από μειώσεις δαπανών. Μετά από χρόνια λιτότητας, όμως, είναι ερώτημα το πόσο μπορεί να έχει απομείνει για να κοπεί. Η ανάπτυξη εσχάτως περιορίστηκε. Μια επιβράδυνση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανησυχία για τη βιωσιμότητα χρέους. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τη ΝΔ μπορεί να είναι ένα ρίσκο, αν η δεξιά κυβέρνηση αντιμετωπίσει λαϊκές αντιδράσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η HSBC σημειώνει πως το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειωθεί από περίπου 400 μονάδες βάσης στις αρχές του έτους σε 260 μ.β. τώρα. Αν και το ισχυρό ράλι μπορεί να έχει τελειώσει, ωστόσο το σταθερό περιβάλλον βοηθά στην αύξηση της επενδυτικής βάσης, ενώ και η ΕΚΤ στηρίζει την ζήτηση για αποδόσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι θετικές εξελίξεις στη χώρα και η αισιοδοξία για τη μείωση των NPEs ήταν οι “οδηγοί” του ράλι που κατέγραψε ο κλάδος από τις αρχές του έτους. Η HSBC εξακολουθεί να πιστεύει στην ικανότητα του κλάδου να παράγει κέρδη και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ομαλοποίησης των ισολογισμών. Ωστόσο, με τους κινδύνους να είναι περισσότερο ισορροπημένοι πλέον, το βασικό της σενάριο είναι ότι τα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών είναι τώρα περιορισμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα