Η γκάφα του Τραμπ όταν ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν – Προειδοποίηση της Μόσχας για την κλιμάκωση

17:01 25/6/2019 - Πηγή: Fortune

Ιρανοί ψαράδες βρήκαν τμήματα ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βρετανία, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ.

Ανήρτησε το μήνυμά του στο Twitter μαζί με τη φωτογραφία ενός άνδρα που στέκεται δίπλα σε ένα αλιευτικό σκάφος και κάτι που φαίνεται να είναι ένα μεταλλικό κομμάτι με τον λογότυπο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το

Ιράν είπε πως το drone καταρρίφθηκε στα χωρικά ύδατά του ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν πως το drone βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση κατά το παρελθόν πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πρόσφατα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ακύρωσε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν επειδή θα μπορούσαν να σκοτώσουν 150 ανθρώπους.

«Ανησυχούσατε πραγματικά για τους 150 ανθρώπους; Πόσους ανθρώπους έχετε σκοτώσει με ένα πυρηνικό όπλο; Πόσες γενιές έχετε διαγράψει με αυτά τα όπλα;» είπε ο Ζαρίφ.

«Είμαστε εμείς που, λόγω των θρησκευτικών απόψεών μας, δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου», πρόσθεσε.

Το ιντερνετ τρολλάρει τον Τραμπ καθώς επέβαλλε κυρώσεις στον… νεκρό Χομεϊνί

Εν τω μεταξύ, κατά την ανακοίνωση των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον ηγετικών μορφών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, o Αμερικανός πρόεδρος δεν απέφυγε την γκάφα, καθώς ανακοίνωσε πως επιβάλλονται κυρώσεις όχι εναντίον του Αγιατολά Αλί Χαμενεϊ, αλλά του Αγιατολά Χομεϊνί, ιστορικού ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης που έχει πεθάνει εδώ και δεκαετίες.

Khamenei not Khomeini: Internet Trolls Trump for Naming the Wrong Ayatollah https://t.co/qf06qgNBjT pic.twitter.com/LafxDnsZCY

— Al Bawaba Node (@_thenode) June 25, 2019

Την περαιτέρω μείωση της δέσμευσης του στην (ακυρωθείσα) συμφωνία ανακοίνωσε το Ιράν

Το Ιράν θα λάβει νέα βήματα προκειμένου να μειώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε με τις παγκόσμιες δυνάμεις στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλί Σαμχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο Σαμχανί είπε πως οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία δεν έχουν κάνει αρκετά για να τη σώσουν. Η συμφωνία του 2015 απαιτεί από το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Μόσχα

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε σήμερα πως το αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν, καταρρίφθηκε μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο και όχι στον διεθνή εναέριο χώρο, όπως διαβεβαιώνει η Ουάσινγκτον.

«Διαθέτω πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με τις οποίες το drone αυτό βρισκόταν μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Πατρούσεφ προς δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις για το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο Πατρούσεφ είπε ακόμη πως τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν πως το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε πλοία στον κόλπο του Ομάν, ήταν κακής ποιότητας και μη επαγγελματικά.

Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, πως η κατάσταση γύρω από το Ιράν οδεύει προς ένα επικίνδυνο σενάριο.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Τμπιλίσι, σύμφωνα πάντα με το RIA.

Εξάλλου ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Πατρούσεφ δήλωσε επίσης σήμερα πως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία είναι ανεπιθύμητα.

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί επανειλημμένα σ’ αυτούς που περιγράφει ως ιρανικούς στόχους και στόχους συμμαχικών πολιτοφυλακών στη Συρία, περιλαμβανομένης της λιβανικής Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Ρωσία, που είναι, πέρα από το Ιράν, ο έτερος μείζων ξένος υποστηρικτής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα