H Tουρκία ακύρωσε το προκλητικό σχέδιο στο Αιγαίο μετά από τα ελληνικά διαβήματα

21:52 1/3/2015 - Πηγή: BankWars

(upd) Την προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία “έκοβε” το Αιγαίο στα δύο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, απέσυρε η Τουρκία από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ.

Η αναδίπλωση της Τουρκικής πλευράς ήταν αποτέλεσμα ενός διπλωματικού μαραθώνιου στον οποίο επιδόθηκε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν σχετικής συνεννοήσεως

του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και περιελάμβανε διαβήματα προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ αλλά και τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπου παρουσιάζονταν οι ελληνικές θέσεις και το απαράδεκτο της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αρχική αντίδραση της τουρκικής πλευράς αποτυπώθηκε με την τροποποίηση της αρχικής ΝΟΤΑΜ και την αφαίρεση της Λήμνου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω όλο το πακέτο ακυρώνοντάς την εξ ολοκλήρου με νέα ΝΟΤΑΜ.

«Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής» προσθέτει ο εκπρόσωπος, «ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει».

Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει ότι «μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική» και επισημαίνει ότι «κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής»

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑΞαφνική κρίση με την Τουρκία. Εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να προχωρήσουν σε έντονο διάβημα προς ΝΑΤΟ, Ε.Ε, ICAO και την Τουρκία έδωσε ο Πρωθυπουργός , μετά την προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να ζητήσει να «κοπεί στη μέση» το Αιγαίο για δέκα μήνες, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων.Την περασμένη Παρασκευή οι Τούρκοι εξέδωσαν αγγελία (NOTAM) με την οποία ενημερώνουν ότι δεσμεύουν από τις 2 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μια τεράστια περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο έως τη Λήμνο, καθώς, όπως αναφέρουν, θα διεξαχθούν εκεί τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.Η συγκεκριμένη περιοχή, στο μεγαλύτερο μέρος της περικλείει τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και τμήμα ελληνικού εδάφους, στη Λήμνο.Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, όπου, βάσει των διεθνών κανονισμών, αρμόδια αρχή για την έκδοση τέτοιου είδους ανακοινώσεων, όπως την τουρκική, είναι μόνο η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.Επισημαίνεται επίσης, ότι με την δεκάμηνη αυτή δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκόψουν ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς εγκαθιστούν ένα μόνιμο πεδίο βολής, το οποίο εκτός των άλλων, επηρεάζει διεθνείς αεροδιαδρόμους και την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα