ΣΥΡΙΖΑ – ΚΕ: Ισχυρό το “όχι” Λαφαζάνη στη συμφωνία στο Eurogroup – Απορρίφθηκε με 92-68 η πρόταση

15:48 1/3/2015 - Πηγή: BankWars

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας του Π.Λαφαζάνη που εξέφραζε τη διαφωνία με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

Την πρόταση υπερψήφισαν 68 μέλη, ενώ 92 ψήφισαν κατά, 5 λευκά και 30 αποχές.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν μάλιστα πάρουμε υπόψη και εκείνους που απείχαν, δείχνει ότι το ΟΧΙ στη συμφωνία είναι πολύ ισχυρό μέσα στο κυβερνόν κόμμα.

Στην ψηφοφορία

για την ανάδειξη του γραμματέα, ο υποδειχθείς από τον Αλέξη Τσίπρα, Τάσος Κορωνάκης εξελέγη λαμβάνοντας 102 ψήφους. Ωστόσο ο Λαφαζάνης «κατέβασε» ανθυποψήφιο, τον Αλέκο Καλύβη ο οποίος πήρε 64 ψήφους. Αν αθροίσει κανείς και τα 32 λευκά ψηφοδέλτια, που συνιστούν αντίθεση στον εκλεκτό της ηγεσίας, είναι προφανές ότι οι δυνάμεις είναι σχεδόν στα «ίσια».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ

«Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup.
Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρά τις συμφωνίες στο Eurogroup, πρέπει να κινηθεί στη βάση μιας πολιτικής που θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την υλοποίηση με σταθερότητα και συνέπεια των προεκλογικών του δεσμεύσεων και των προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς -λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών.
Βασικό συμπέρασμα από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η ανάγκη, οι αποφάσεις για την πορεία μας -και ιδιαίτερα οι πιο κρίσιμες- να λαμβάνονται μετά από συζήτηση στα συλλογικά θεσμικά όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει, όπως και συνολικά το κόμμα και οι οργανώσεις του, να αναβαθμιστούν και να παίξουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο για μια νέα προοδευτική πορεία της χώρας».ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Κατά τη δευτερολογία του στην κεντρική επιτροπή ο κ. Τσιπρας πρότεινε τον Τάσο Κορωνάκη για τη θέση του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑΌπως είπε ο πρωθυπουργός “η νέα πολιτική γραμματεία να λειτουργεί ως ενιαίο πολίτικο όργανο και να παίρνει αποφάσεις για το ενιαίο κόμμα. Να ακούγονται όλες οι διαφορετικές φωνές και απόψεις, που τον μετέτρεψαν από ενα κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα”.Απέναντι στην πρόταση του προέδρου κ. Αλέξη Τσίπρα που είναι ο κ. Τάσος Κορωνάκης κατατέθηκε η υποψηφιότητα του κ. Αλέκου Καλύβη που υποστηρίζεται από την Αριστερή Πλατφόρμα .ΟΡΓΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ“Ένιωσα άσχημα όταν έμαθα οτι σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας για τεχνικά θέματα, βουλευτές αντέδρασαν και διαφώνησαν με την οδηγία να μην παίρνουν αυτοκίνητα. Αντέδρασαν να δίνουν 300 και 400 ευρώ, όταν παίρνουν 6000 ευρω μισθό” σημείωσε με έκπληξη και φανερή ενόχληση ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Να μην γίνουμε σαν τους άλλους. Δεν ειναι λαϊκισμός, αλλά λεπτομέρειες, που θα κρίνουν εάν είμαστε ή δεν είμαστε σαν τους άλλους. Το πόσο θα μείνουμε στην εξουσία θα εξαρτηθεί και από τις συμπεριφορές μας στις θέσεις εξουσίας σημείωσε. Ερχόμαστε να ανατρέψουμε δομές και προνόμια”, τόνισε ο κ. Τσιπρας.Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τις φημολογίες που τον ήθελα να μεταφέρεται στο νοσοκομείο επιβεβαίωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε.

«Πήγα για μία προληπτική εξέταση, για μία ακτινογραφία. Ολα είναι καλά», είπε ο κ. Τσίπρας το πρωί της Κυριακής, αναφερόμενος στην εξέτασή του στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».

Αιτία η πνευμονία που τον ταλαιπώρησε το προηγούμενο διάστημα, κατά τα διαδοχικά ταξίδια του στο εξωτερικό, οπότε θέλησε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

«Μου είπαν να πίνω πορτοκαλάδες», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ζωηρεύει η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή πλατφόρμα μιλάει για την ανάγκη προετοιμασίας του λαού για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί με όρους ενιαίου κόμματος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και με υπευθυνότητα των μελών του.

Παράλληλα, τόνισε αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ότι «απαιτείται συγκρότηση μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για να αποτρέψουμε την απειλή ενός νέου μνημονίου», ενώ νωρίτερα σημείωσε πως «μας οδηγούσαν σε εκβιασμό. Ή υπογράφετε νέο μνημόνιο η χρεοκοπείτε».

Εξήγησε ότι η μεταβατική συμφωνία είναι προωθητικός συμβιβασμός. «Κερδίσαμε χρόνο, δεν απεμπολούμε τους στρατηγικούς στόχους μας» διευκρίνισε και επεσήμανε ότι «πρέπει να οργανώσουμε τη θωράκιση της χώρας για να μην υποκύπτουμε εύκολα σε εκβιασμούς» και «να οργανώσουμε τη διαπραγμάτευση γιατί τα μεγάλα θέματα όπως η ρύθμιση του χρέους και το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας είναι μπροστά».

Ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε πως «η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας, το στοίχημα είναι να κυβερνήσουμε αποτελεσματικά, και με δικαιοσύνη”.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ…

Τροπολογία που θα αφορά στη συμφωνία που συνήφθη με τους εταίρους, και το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, αναμένεται να καταθέσει την Κυριακή η Αριστερή Πλατφόρμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιθετική άσκησε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και στέλεχος της Αριστερής Πτέρυγας Αλέκος Καλύβης, ο οποίος είπε πως η συμφωνία είναι ετεροβαρής και θα πρέπει να αντικρούσουμε τα αρνητικά σημεία στην πράξη. “Με την εφαρμογή του προγράμματος να προετοιμάσουμε τον λαό για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου”.

Ακόμα πιο προωθημένη ήταν η κομμουνιστική τάση που με εκφραστές τους Ρινάλντι και Θεωνά ζήτησε την άμεση απεμπλοκή από τη συμφωνία.
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται επιστολή κατά της συμφωνίας από 6 μέλη της Κεντρικής επιτροπής.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ…

Παναγιώτης Λαφαζάνης:
«Είναι θετικό οτι η βουλη δεν θα κυρώσει στη Βουλη τη χρονική επέκταση μίας δανειακής σύμβασης, που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και εχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά. Η συμφωνία με τη λίστα των κατευθύνσεων που συνομολογήθηκε από την κυβέρνηση με τους θεσμούς, εμπεριέχει κρίσιμες ασάφειες, ενώ παρουσιάζει και προβληματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμφωνια αυτή χρειάζεται το επόμενο διάστημα να κινηθεί με κεντρικό στοχο να εφαρμόσει με συνέπεια τις προγραμματικές του δεσμεύσεις και τις προγραμματικές δηλώσεις. Αυτή είναι η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι και απο την οποια θα κριθούμε».

Νίκος Παππάς:
«Η αποδοχή στην τακτική της κυβερνησης ειναι σχεδόν πάνδημη. Οι κριτικές καλοδεχούμενες, αλλά δυστυχώς αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα».

Γιάννης Μηλιός:
«Αυτο που είναι έξω απο την κουλτούρα μας ειναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Ολα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια».

Αντώνης Νταβανελος:
«Τον Ιούνιο θα πρεπει να έχουμε τη δημοσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκάστηκα με να αποδεχθούμε προχθές. Αλλιώς η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης».

Αριστείδης Μπαλτάς.
«Δώστε μια ευκαιρια στην κυβέρνηση. Θα γράψει η ιστορία οτι ο πράγματος κόσμος που δεν έδωσε μια ευκαιρια στην κυβερνηση ειναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Παραχωρούμε έδαφος για να κερδίσουμε χρόνο. Οι νίκες συνοδευονται πάντα με συμβιβασμούς».

Νίκος Χουντής:
«Να συγκροτήσουμε επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και να κάνουμε μια συγκροτημένη πολιτικη διεκδίκησης γι αυτο. Δεν ειναι ωρα για να καταμερισουμε ευθύνες ή να δουμε ποιος δικαιώνεται και ποιος οχι. Το μεγάλο πρόβλημα, η κρίσιμη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα