Forbes: Ποιοι Έλληνες δισκατομμυριούχοι είναι στη φετινή λίστα

15:57 4/3/2015 - Πηγή: BankWars

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προέρχεται από τη συλλογή έργων τέχνης. Κατατάσσεται στην 737η θέση της λίστας του Forbes, αρκετά χαμηλότερα από πέρυσι, όπου βρισκόταν στην 687η θέση.

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου και κληρονόμησε το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του, η οποία αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Edward

Robinson.

Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται ορισμένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του κόσμου, ενώ εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh.

Δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας είναι ο Σπύρος Λάτσης, με καθαρή αξία 2,4 δισ. δολαρίων. Βρίσκεται στην 782η θέση της λίστας του Forbes, από την 506η το 2014.

Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από το 2003, όταν πέθανε ο πατέρας του, ο εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης και εξακολουθεί να ασχολείται με τη ναυτιλία, μέσω της εταιρείας Consolidated Marine Management,

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας είναι πλέον επενδεδυμένο αλλού: η μεγαλύτερη θέση του ομίλου Λάτση βρίσκεται στην EFG International, τον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο που εδρεύει στη Ζυρίχη, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του οποίου είναι ο Σπύρος Λάτσης. Η οικογένεια έχει επίσης σημαντικό μερίδιο στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ -1,78% και στη Lamda Development.

Τρίτος στη σειρά των Ελλήνων κροίσων έρχεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με καθαρή αξία 2,1 δισ. δολαρίων, ο οποίος καταλαμβάνει την 894η θέση της λίστας του Forbes, από την 687η το 2014. Είναι αυτοδημιούργητος και πηγή του πλούτου του είναι η ενασχόληση με τον μεταλλευτικό κλάδο και τα εμπορεύματα.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι διευθυντής του τομέα χαλκού της εταιρείας εμπορευμάτων και μεταλλευμάτων Glencore και κατέχει μερίδιο 3% στην εταιρεία. Ξεκίνησε την καριέρα του στον κλάδο των εμπορευμάτων μέσω της Gargill, ενώ το 1993 εντάχθηκε στο δυναμικό της Marc Rich & Cο.

Λίγα χρόνια αργότερα, η εταιρεία εξαγοράστηκε από διοικητικά της στελέχη και μετονομάστηκε σε Glencore, εκτοξεύοντας την περιουσία του.

Keywords
Αναζητήσεις
λιστα forbes
Τυχαία Θέματα