Fitch: Οι δανειστές δεν θα υποχωρήσουν, ο χρόνος εξαντλείται – Πάνω από 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

22:04 6/7/2015 - Πηγή: BankWars

Τελευταίο καμπανάκι από τον οίκο Fitch για την Ελλάδα. Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμείνει εφικτή, ωστόσο ο χρόνος εξαντλείται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λανθασμένων χειρισμών.

Υψηλός, κατά τη Fitch, είναι και ο κίνδυνος οι δύο πλευράς απλά να μην κατορθώσουν να καταλήξουν σε

συμφωνία.
Κατά τη Fitch, η παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνει τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων είναι πιθανό να προκύψουν ισχυρότερες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όμως, όπως προειδοποιεί η Fitch, ακόμη κι αν Ελλάδα και δανειστές επιστρέψουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, οι πλευρά των θεσμών δεν είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν σε μεγάλες παραχωρήσεις απέναντι στην ελληνική πλευρά.

Οι προτάσεις των δανειστών μπορεί να αποδειχθούν ξανά μη αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση, η διαπραγματευτική ισχύς της οποίας έχει τώρα ενδυναμωθεί, μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Σύμφωνα πάντα με τη Fitch, η έλλειψη προόδου αλλά και η απουσία εμποστοσύνης κατά τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών κατά τους τελευταίους μήνες καθιστούν δύσκολη την επίτευξη έστω και μιας μικρής συμφωνίας έως τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγει το ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Όπως προειδοποιεί η Fitch, η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών έχει αποδυναμωθεί, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται.
Με βάση εκτιμήσεις, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ήδη ξεπεράσει το 40% (έως και τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2015).

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει σημαντικά επιδεινωθεί από τότε, γεγονός που ίσως να καθιστά προτεραιότητα έναν νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια ο οίκος, εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός, γιατί μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ στην απόφαση να σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, δεν θα προκληθεί συστημική κρίση στην Ευρωζώνη, ωστόσο η αναταραχή στις αγορές δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα