Fitch: Κρίσιμη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά δεν αρκεί

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κρίσιμη για να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά όχι αρκετή σημειώνει σε ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Tα 14,4 δισ. ευρώ αποτελούν ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της δυνατότητας απορρόφησης ζημιών αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η βιωσιμότητα

του τραπεζικού κλάδου θα παραμείνει αδύναμη μέχρι να αντιμετωπιστούν βαθύτερα δομικά προβλήματα. Οι τράπεζες, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, διακρατούν ιδιαίτερα υψηλό όγκο προβληματικών δανείων και οι χρηματοδοτικές δομές υποφέρουν από ανισορροπίες.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν διορθωτικά μέτρα για τις τράπεζες, η Fitch εκτιμά ότι ο μέσος pro forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core tier 1 θα φθάσει στο 14,8%.

Οι τράπεζες στοχεύουν να καλύψουν τουλάχιστον τις κεφαλαιακές ελλείψεις 4,4 δισ. ευρώ σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, μέσω ενός συνδυασμού διαχείρισης παθητικού, πώλησης assets, έκδοσης μετοχών και άλλων κινήσεων στο εσωτερικό τους.

Η Fitch εκτιμά ότι ορισμένοι ανώτεροι και άλλοι ομολογιούχοι θα απορροφήσουν τις ζημίες, ωστόσο σημειώνει ότι οποιοδήποτε άλλο μεταγενέστερο bail-in για την κάλυψη κεφαλαιακών κενών θα μπορούσε να είναι προβληματικό και να εκθέσει τις αρχές σε διεκδικήσεις αποζημιώσεων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδεχομένως να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ελλείψεις κεφαλαίων που θα προκύψουν υπό το δυσμενές σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα