ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στη Φρανκφούρτη κρίνεται το παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης


Στη Φρανκφούρτη κρίνεται το παιχνίδι της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, καθώς κατατίθενται σήμερα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) τα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Η ετυμηγορία των εποπτικών αρχών είναι πολύ σημαντική, καθώς μέχρι την Κυριακή οι Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Αlpha Bank, Eurobank

θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος των τελικών κεφαλαιακών αναγκών και το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Η Πειραιώς ήταν η πρώτη τράπεζα που άνοιξε τη διαδικασία, ενώ ακολουθούν Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να πρέπει να συγκεντρώσουν το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον από τους ιδιώτες.

Το βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να κλείσει σήμερα αν και η διαδικασία δεν αποκλείεται να παραταθεί και το Σαββατοκύριακο, με την τράπεζα να αισιοδοξεί για τη συγκέντρωση 1,6 δισ. ευρώ από ιδιώτες.

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου θα ανοίξει κατά το πιθανότερο σενάριο το βιβλίο προσφορών της Eurobank με στόχο να καλυφθούν 2,121 δισ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου.

Δεδομένη θεωρείται η επιτυχία, λόγω της απόφασης των βασικών επενδυτών – μετόχων να συμμετάσχουν.

Με βάση ενδείξεις που διοχετεύονται στην αγορά, η τιμή της ΑΜΚ θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,020 με 0,024 ευρώ ή 2 με 2,4 ευρώ μετά το reverse split 1 προς 100.

Σε μέσους όρους το discount από τις τρέχουσες τιμές διαμορφώνεται στο 28% με 30%.

Μένει να φανεί αν SSM και DG Comp έχουν διάθεση να χαλαρώσουν τα αυστηρά κριτήρια που έχουν θέσει, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία.

Πάντως οι αποφάσεις των εποπτικών αρχών κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τη στάση που θα τηρήσουν οι επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα