Fitch: Διαχειρίσιμες οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών – Δεν θα χρειαστεί bail -in

Διαχειρίσιμες χαρακτηρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών ελληνικών τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ακόμη και με βάση το δυσμενές σενάριο, στον απόηχο της ανακοίνωσης των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τη Fitch, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

(Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank), είναι σε θέση να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μέσω ιδιωτών και το ενδεχόμενο bail – in είναι απίθανο.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες κρίνονται διαχειρίσιμες, σύμφωνα με τη Fitch, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα διεθνή κεφάλαια αν χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Σημειώνεται ότι, με βάση το βασικό σενάριο της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 6,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, απαιτούνται κεφάλαια ύψους 9,4 δισ. ευρώ.

Ο οίκος αξιολόγησης ξεχωρίζει τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εκτιμά ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να καλύψουν τις κεφαλαιακές ελλείψεις μέσω άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.

Η επαναξιολόγηση των Viability Ratings (VRs) των ελληνικών τραπεζών από τη Fitch, θα πραγματοποιηθεί όταν οι τράπεζες καταθέσουν τα capital plans στην Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Original article: Fitch: Διαχειρίσιμες οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών – Δεν θα χρειαστεί bail -in.

Keywords
Τυχαία Θέματα