FT: Κύπρος και Τρόικα συζητούν την πρόσληψη ελεγκτών για τις κυπριακές τράπεζες

Σε συζητήσεις για την πρόσληψη ξένου οίκου που θα ερευνήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας για να εντοπίσει κατά πόσο υπάρχει ξέπλυμα χρήματος, βρίσκονται οι κυπριακές αρχές και οι πιστωτές της, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αξιωματούχοι που είναι αναμεμειγμένοι στις συζητήσεις ανέφεραν ότι ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή έχει αποδεχθεί, θεωρητικά, την ιδέα, ως τρόπο να περιοριστούν οι πολιτικές

πιέσεις εντός Γερμανίας για το θέμα.

Η έρευνα θα γίνει από διεθνή συμβουλευτικό ή ελεγκτικό οίκο, αναφέρει το δημοσίευμα. Δύο άτομα που βρίσκονται στις συζητήσεις ανέφεραν ότι η PwC έχει αναφερθεί ως πιθανός ελεγκτής.

Το θέμα του ξεπλύματος χρήματος πήρε σημαντικές διαστάσεις τις τελευταίες βδομάδες, παρά το ότι η Κύπρος έχει πολύ καλές βαθμολογίες από διεθνείς οργανισμούς που εξετάζουν την εφαρμογή νόμων κατά της διακίνησης βρώμικου χρήματος.

Το ότι η Κύπρος είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στη Ρωσία έχει ενισχύσει τις ανησυχίες κάποιων χωρών για το θέμα.

Ορισμένες από τις χώρες που φαίνεται να υιοθετούν τις γερμανικές θέσεις για το ξέπλυμα, όπως η Ολλανδία, είναι επίσης μεγάλοι επενδυτές στη Ρωσία.

Γερμανοί πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης προέβαλαν μάλιστα το επιχείρημα ότι τα χρήματα για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα στηρίξουν ρώσους ολιγάρχες, που έχουν χρήματα κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες.

Εκπρόσωπος της ΚΤ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Από τον περασμένο Οκτώβριο τα δανειστικά – αλλά και, σε δειγματοληπτική βάση, τα καταθετικά – χαρτοφυλάκια των κυπριακών τραπεζών εξετάζονται από την Pimco, με στόχο να υπολογιστούν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες για την επόμενη τριετία.

Οι παράμετροι για τους διαγνωστικούς ελέγχους συζητήθηκαν το καλοκαίρι με τους πιστωτές της Κύπρου, που είχαν υποψίες για το ξέπλυμα χρήματος.

Το Σεπτέμβριο επιτελείο του ΔΝΤ βρέθηκε στην Κύπρο για να εξετάσει το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Κύπρο σε σχέση με το ξέπλυμα.

Εντόπισε κενά στην παροχή πληροφόρησης σε ξένες αρχές για ύποπτες δραστηριότητες και στη διαφάνεια σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες εταιρειών ή εμπιστευμάτων που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο.

Το Δεκέμβριο η Κύπρος ψήφισε τροποποιητική νομοθεσία για να καλύψει τα κενά που εντόπισε το ΔΝΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα