Eurogroup: Η Ελλάδα στο λάκκο με τους “κόφτες” – Αφόρητες πιέσεις για ψήφιση προληπτικών μέτρων

EUROGROUP: Σήμερα το πρώτο μεγάλο παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, προκειμένου να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση με στόχο να ολοκληρωθεί η β΄αξιολόγηση. Στόχος, να βρεθεί η λύση στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Μετά τον Φεβρουάριο, το…χάος, “απειλούν” την Ελλάδα οι πάντες, δεδομένου ότι η ευρωζώνη μπαίνει σε εκλογικούς κύκλους (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία)

και δεν θα υπάρχει δυνατότητα λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup, παρόντος του Πολ Τόμσεν, τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Να αποφύγει την «εδώ και τώρα» νομοθέτηση σκληρών μέτρων, όπως η μείωση του αφορολόγητου και η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» που εισπράττουν οι συνταξιούχοι, είναι οι βασικές “άμυνες” της ελληνικής πλευράς, της οποίας στόχος βασικός είναι να εξειδικευτεί άμεσα το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος προκειμένου, εκτός από τη συμμετοχή του ΔΝΤ να εξασφαλιστεί και η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πάντως, η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα περιπλέκει το κουβάρι, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στην ψήφιση των μέτρων για μετά το 2018 άμεσα, προκειμένου να λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν συζητά νέα μέτρα, αλλά μόνο την παράταση του «κόφτη» δαπανών για ένα χρόνο, έως το 2019.

Διαμήνυσε επίσης ότι «εάν δεν υπάρξει συμφωνία για όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα», κάλεσε δηλαδή τους δανειστές να συμφωνήσουν και στο δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που αφορά ανταλλάγματα που ζητά η κυβέρνηση με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου – Πλεονάσματα 3,5% για 3 χρόνια ή 3% για 5 χρόνια

Σόιμπλε: Θέμα της Ελλάδας η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης – Δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις

Πυρετός επαφών Τσακαλώτου με Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, θεμσούς πριν το Eurogroup

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ…ΘΕΣΜΟΙ

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αναφέρει αξιωματούχος των Βρυξελλών, είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο γιατί το θέλουν κάποιες κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν δεσμευθεί έναντι των κοινοβουλίων τους από το 2010 , αλλά κυρίως γιατί εάν αποχωρήσει ο διεθνής οργανισμός η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, με τις τεράστιες καθυστερήσεις που αυτό συνεπάγεται.

To ΔΝΤ, προκειμένου να δεχθεί να πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητά κατ’ αρχήν, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου (γίνεται λόγος πως θα συμβιβαστεί στις 6.000 ευρώ) και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Το πιο σημαντικό όμως που ζητείται από την Ελλάδα, προκειμένου να δεχθεί να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είναι να ψηφίσει ΑΜΕΣΑ στη Βουλή μέτρα ύψους 5 δισεκατομμυρίων(!), τα οποία θα εφαρμοστούν ΜΕΤΑ ΤΟ 2018, και ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που η Ελλάδα δεν θα επιτυγχάνει τον στόχο πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Εφόσον ο στόχος επιτυγχάνεται, τα μέτρα δεν θα εφαρμόζονται.

ΑΛΛΕΣ …ΜΙΚΡΟ-ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Σε σχέση με τα άλλα ανοικτά ζητήματα, αξιωματούχος των Βρυξελλών, ανέφερε χθες ότι θα πρέπει να κλείσουν τα εργασιακά και τα θέματα της ενέργειας, ενώ για το δημοσιονομικό κενό του 2018 είπε ότι η συζήτηση είναι περισσότερο επιφανειακή, δεδομένου ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, υπάρχει ο «κόφτης» που εγγυάται τη διόρθωση της κατάστασης. Πάντως, το κενό του 2018 τοποθετείται στα 200 εκατ. ευρώ, αλλά δεν εμπνέει ανησυχία η εξεύρεση του ποσού.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ PWC ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ 5 ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Σε έκθεσή της η PWC, αναφέρει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη αυξάνουν την αβεβαιότητα και επηρεάζουν την οικονομία, καθώς εντός του έτους αναμένονται τουλάχιστον πέντε εκλογικές αναμετρήσεις. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και ενδεχομένως στην Ιταλία και την Ελλάδα (που αντιπροσωπεύουν άνω του 70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) αναμένεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, γεγονός που θα οδηγήσει σε διατάραξη του φυσιολογικού πολιτικού κύκλου. Στην Ισπανία είναι πιθανό να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της Καταλονίας.

Βρυξέλλες: Πιθανή η συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου – Τελευταία προσθεσμία αλλά με ΔΝΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα