Energoatom: O ρωσικός στρατός απήγαγε μέλη του προσωπικού του εργοστασίου στη Ζαπορίζια

09:54 8/9/2022 - Πηγή: BankWars

Για απαγωγή μελών του προσωπικού της κατηγόρησε σήμερα η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας Energoatom τα ρωσικά στρατεύματα που κατέχουν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.

Ο πρόεδρoς της εταιρείας Πέτρο Κότιν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke ότι περίπου 200 εργαζόμενοι έχουν τεθεί υπό κράτηση και ότι η διεύθυνση του εργοστασίου δεν έχει ιδέα πού βρίσκονται πολλοί εξ αυτών, καταγγέλλοντας ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανθρώπων που

βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν, ωστόσο δεν είναι δυνατό αυτή η πληροφορία να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Κότιν επέμεινε στο ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να εργάζονται στη μονάδα μέλη του προσωπικού της Energoatom, συμπληρώνοντας πως όσοι απομένουν κατανοούν πόσο σημαντικό είναι να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και τους κανόνες πυρασφάλειας.

Κατά τον επικεφαλής της εταιρείας, περίπου 1.000 Ουκρανοί εργαζόμενοι διατηρούν την εγκατάσταση σε λειτουργία. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η μονάδα -η μεγαλύτερη της Ευρώπης- απασχολούσε περίπου 11.000 ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χαρακτήρισε αφόρητη την κατάσταση στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, χωρίς πάντως να φτάσει σε καταγγελίες όπως αυτές του Πέτρο Κότιν.

Ο οργανισμός προειδοποίησε για τις ελλείψεις σε προσωπικό και τη μεγάλη πίεση σε αυτό που απομένει, η οποία μπορεί να προκαλέσει λάθή, ακόμη και καταστροφή. Επιπλέον, ο ΔΟΑΕ ανέφερε πως δεν παραχωρήθηκε στην αποστολή του πρόσβαση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, το ουκρανικό προσωπικό εργάζεται στη Ζαπορίζια υπό την επίβλεψη των ρωσικών στρατευμάτων, που κατέλαβαν το εργοστάσιο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, τον Μάρτιο. Αντιπρόσωποι της Rosatom, της ρωσικής επιτροπής ατομικής ενέργειας, ήταν παρόντες στην εγκατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα