Citigroup: Χειρότερη της αρχικής εκτίμησης, στο -9%, η ύφεση της Ελλάδας το 2020 – Tαχύτερη ανάκαμψη το 2021 – Το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγάλο “όπλο” της Ελλάδας

Tο αυστηρό lockdown και η κατάρρευση του τουρισμού προκάλεσαν ένα σοβαρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2020 της τάξεως του 15%  σημειώνει η Citi.

Για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να υπάρχει ανάκαμψη, ωστόσο αυτή θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με άλλες οικονομίες, εξαιτίας της μεγάλης επίδρασης του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ ωστόσο η μεγάλη νίκη της χώρας σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές της

ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια, όπως σημειώνει η Citi.

Έτσι, βλέπει πιο βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 στις νέες της προβλέψεις για τις παγκόσμιες προοπτικές, ενώ αναβαθμίζει ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την ταχύτητα της ανάκαμψης το 2021, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο.

H Citigroup εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%, σημειώνοντας πως οι προβλέψεις της είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από τον μέσο όρο της αγοράς όπου η ύφεση το 2020 τοποθετείται στο 8,3% και η ανάπτυξη το 2021 στο 5,7%.  Για το 2022 εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Oυσιαστικά “διορθώνει” προς τα κάτω και κατά 1,9% την εκτίμησή της για την ύφεση φέτος και αυξάνει κατά 0,2% την εκτίμησή της για την ανάκαμψη του επόμενου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, αν και δεν δίνει εκτιμήσεις για την πορεία των spreads και των αποδόσεών τους, σημειώνει γενικότερα πως τα spreads των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, χάρη στις αγορές της ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP καθώς και τη συμφωνία για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Όπως επισημαίνει, αν και υπάρχουν κίνδυνοι μακροπρόθεσμα από την αύξηση του χρέους των χωρών της περιοχής, ωστόσο οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται ικανοποιημένοι και δεν ανησυχούν σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης σε αυτές τις χώρες.

Το σημαντικό δίχτυ ασφαλείας που προσφέρει η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει την όποια πιθανότητα διεύρυνσης των spreads λόγω της έξαρσης της πανδημίας, των εξελίξεων γύρω από το Brexit καθώς και την αβεβαιότητα σε σχέση με τις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, ωστόσο ο ρυθμός αγορών της ΕΚΤ δεν είναι αρκετός έτσι ώστε να προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωσή τους. Έτσι εκτιμά πως τα spreads των χώρων της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, θα κινηθούν σταθεροποιητικά.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγάλο “όπλο” της Ελλάδας

Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα μαζί με άλλες μικρές χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης, θα είναι από τις μεγαλύτερες κερδισμένες από τα κεφάλαια Ταμείου Ανάκαμψης σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ.

Εκτιμά ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων θα είναι κάπως καλύτερη για την Ελλάδα (σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα) επειδή (i) η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και (ii) τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή / εκταμίευση.

Η Citi αναμένει ότι αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024). Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις μερικά χρόνια πριν και ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη είναι τώρα σε πολύ πιο ισχυρή βάση. Αυτό είναι πιθανό να επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης COVID-19.

Τα κεφάλαια της ΕΕ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του χαμηλού μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας, το οποίο επηρεάζεται από δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και από πολύ χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών, καταλήγει η Citi.

Keywords
Τυχαία Θέματα