Ποιός δεν θα ήθελε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου;

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Από εξελικτική άποψη δεν είμαστε συνηθισμένοι να καθόμαστε σε ένα γραφείο ή μπροστά στην τηλεόραση για ώρες!

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο JAMA Oncology περισσότερη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 8.000 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, που δεν είχαν διάγνωση καρκίνου. Οι δοκιμαζόμενοι φορούσαν ένα επιταχυντόμετρο στο ισχίο κατά τις ώρες αφύπνισης για μια

εβδομάδα για τη συλλογή δεδομένων κίνησης.

Κατά την πενταετή παρακολούθηση, οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση μεταξύ χαμηλότερης καθημερινής δραστηριότητας και μεγαλύτερου κινδύνου θανάτου από καρκίνο.

Όσο περισσότερο οι δοκιμαζόμενοι κινούνταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος. Στην πραγματικότητα, η ομάδα με τα πιο καθιστικά άτομα, που ήταν ανενεργά κατά μέσο όρο 11 ώρες την ημέρα – είχαν 82% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με τα λιγότερο καθιστικά άτομα.

Η μελέτη δεν παρακολούθησε συγκεκριμένους τύπους κινήσεων, όπως τον αριθμό των βημάτων ή συγκεκριμένων ασκήσεων. Βάση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές συμπέραναν ότι η προσθήκη τουλάχιστον 30 λεπτών δραστηριότητας καθ” όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πιθανού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου από την υπερβολική καθιστική ζωή.

Tα ευρήματα δίνουν ένα σαφές μήνυμα για τη δημόσια υγεία. Οι ενήλικες πρέπει να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο για να προωθήσουν την υγεία και μακροζωία τους.

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα