CNBC: Αστάθεια στην Ελλάδα – Επισφαλείς προοπτικές – Τι “βλέπουν” ξένοι αναλυτές

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ελλάδας συνεχίζουν την ταραχώδη πορεία τους την Τρίτη καθώς οι βουλευτές απέτυχαν ξανά να εγκρίνουν την επιλογή του πρωθυπουργού για την προεδρία – ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσε να στείλει τη χώρα πίσω στις εκλογές και σε ένα αβέβαιο μέλλον στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία

της Τρίτης ακολουθεί έναν ατελέσφορο πρώτο γύρο την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία ο υποψήφιος του πρωθυπουργού, Σταύρος Δήμας, απέτυχε να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους.

Την Τρίτη ο Δήμας συγκέντρωσε μόνο 168 ψήφους. Η ψηφοφορία θα πάει σε τρίτο γύρο στο τέλος του μήνα – και αν αποτύχει και πάλι θα προκηρυχτούν γενικές εκλογές.

«Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να πάει σε τρεις γύρους και αν ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων δεν είναι εξασφαλισμένος, τότε πρόωρες εκλογές θα επακολουθήσουν οι οποίες φέρουν τον κίνδυνο μίας κυβέρνησης με πολύ πιο λιγότερο μεταρρυθμιστική ατζέντα», αναφέρει στο CNBC ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος στηνFxPro.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πολιτική αβεβαιότητα που προκλήθηκε από το σοκ των προεδρικών εκλογών και τις αυξημένες αμφιβολίες αναφορικά με τη μελλοντική οικονομική πολιτική έχει οδηγήσει ελληνικές μετοχές και κρατικά ομόλογα σε «βουτιά».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε την προεδρική εκλογή ως ένα τεστ της δύναμης του κυβερνητικού συνασπισμού του. Με τις γενικές εκλογές να φαίνονται ολοένα και πιο πιθανές, οι επενδυτές ανησυχούν ότι το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του πακέτου διάσωσης της χώρας ύψους 240 δισ. ευρώ, μπορεί να εξασφαλίσει την εξουσία.

Σε μία προσπάθεια να πείσει τους μετριοπαθείς αριστερούς πολιτικούς και τους ανεξάρτητους να ψηφίσουν για τον Δήμα, ο Σαμαράς υποσχέθηκε την Κυριακή να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το 2015, παρότι η θητεία του δεν τελειώνει πριν τα μέσα του 2016, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Ενώ η πρωτοβουλία Σαμαρά, αύξησε οριακά τις πιθανότητες της κυβέρνησης να εκλέξει νέο πρόεδρο, η προσφορά του πρωθυπουργού έρχεται πολύ αργά (και μετά από ένα σημαντικό σκάνδαλο διαφθοράς) για να πετύχει, το οποίο σημαίνει ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης έπειτα από μία αποτυχημένη προεδρική εκλογή παραμένει το πιο πιθανό σενάριο» αναφέρει στο CNBC o Wolfango Piccoli, διευθυντής στην Teneo Intelligence.

Keywords
Τυχαία Θέματα