Axia: Πώς χτυπά «Ηρακλή» και χρέος η απόφαση του Αρείου Πάγου – Οι πιθανοί κίνδυνοι

Η Axia εξηγεί σε σημερινό της report πώς η πρόσφατη απόφαση από τον Άρειο Πάγο επηρεάζει τους πλειστηριασμούς, τις τιτλοποιήσεις που έγιναν από τον Ηρακλή (ΗΑPS) αλλά και τις ενδιάμεσες φέτες των Mezzanine και τις εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α.

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να απαγορεύσει στους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων να

πραγματοποιούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds και των τραπεζών που κατέχουν αυτά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Η τελική πορεία και το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι ασαφής, με τον τύπο να αναφέρει ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα λάβει την τελική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί των διαχειριστών (περίπου 20-40% των εισπράξεων) παγώνουν προσωρινά.

Η παραπάνω εξέλιξη θα μπορούσε να συμπέσει με την επιβράδυνση των εκκαθαρίσεων λόγω της μακροοικονομικής επιδείνωσης και να δημιουργήσει πιθανούς κινδύνους, καθώς:

Θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ένα μικρό μέρος των εγγυήσεων από το HAPS, ύψους 18,5 δισ. ευρώ, υπό ένα δυσμενές σενάριο, πριν από την απόφαση της Eurostat σχετικά με το αν αυτές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο ελληνικό χρέοςΔυσχεραίνει το καθεστώς του HAPS να ανανεωθεί μετά τη λήξη του.Επιβαρύνει αρνητικά την εύλογη αξία των εισηγμένων μετοχών Mezzanine, συμπεριλαμβανομένων των δύο νέων (Galaxy Cosmos της Alpha Βank και Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς), που άρχισαν να διαπραγματεύονται άσχημα αυτή την εβδομάδα.

«Η άποψή μας είναι η εξής:

Η Eurostat θα επιδιώξει να προσθέσει μόνο ένα μέρος της εγγύησης HAPS στο ελληνικό χρέος, το οποίο το υπολογίζουμε στα 5 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη χρέος προς ΑΕΠ στο 170% φέτος αντί για 160% που ήταν οι αρχικές προσδοκίες.Οι εγκεκριμένες τιτλοποιήσεις HAPS θα πρέπει να ολοκληρωθούν όπως προβλέπεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, η εκκρεμούσα εγγύηση HAPS είναι μόνο 850 εκατ. ευρώ περίπου, και με το καθαρότερο τραπεζικό σύστημα, το HAPS είναι λιγότερο απαραίτητο για το μέλλον.Η ανάλυση ευαισθησίας μάς δείχνει ότι η μελλοντική αξία (FV) των εισηγμένων Mezzstocks εξαρτάται από τις πληρωμές, την ανακτησιμότητα της μικρής αξίας (GBV) και τις παραδοχές για το ποσοστό είσπραξης. Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι δυαδικά και ενώ δεν αξιολογούμε τις τέσσερις οντότητες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Galaxy Cosmos προσφέρει καλύτερη απόδοση κινδύνου υπό τα περισσότερα σενάρια», εξηγεί η Axia

H χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις των πλειστηριασμών στηρίζουν το επιχείρημα της EUROSTAT-για την προσθήκη στο το χρέος των εγγυήσεων του HAPS. Αν και το σύστημα εγγυοδοσίας HAPS έληξε στα τέλη Οκτωβρίου, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής εγγυηθεί ομόλογα 18,5 δισ. ευρώ.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών, που είναι περίπου 20-40% των συνολικών εισπράξεων, σύμφωνα με ένα απομακρυσμένο σενάριο, και θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια των στόχων του HAPS από τους επισπεύδοντες. Οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός θα ενίσχυε το επιχείρημα της EUROSTAT ότι οι εγγυήσεις HAPS θα πρέπει να προστεθούν στο ελληνικό χρέος, με την απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η άποψή της Axia είναι ότι μόνο 5δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις (αυτές με τις πιο λεπτές δόσεις Mezz) θα προστεθούν στο χρέος οδηγώντας σε περίπου 170% δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ φέτος.

Η ανάλυση ευαισθησίας της Axia αναφορικά με τις εισηγμένες δείχνει δυαδικά ότι η εύλογη αξία τους υπό διαφορετικά σενάρια είναι πολύ διαφορετική. Στα σενάρια, υποθέτει μια μικρή επιβράδυνση στα ποσοστά είσπραξης, με αφορμή την προκαταρκτική απόφαση του Αρείου Πάγου και την επιβράδυνση της μακροοικονομικής ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα είναι δυαδικά, με αποτιμήσεις από -100% έως + 1200% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

Το Galaxy Cosmos και το Sunrise κατατάσσονται καλύτερα στα περισσότερα σενάρια, με το πρώτο να προσφέρει υψηλότερες εξασφαλίσεις ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Axia. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Cairo δεν βοηθιέται από το σχήμα των ροών πληρωμών και το γεγονός ότι ξεκίνησε να διαπραγματεύεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα