Alpha Bank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Δεδομένη η υπερκάλυψη της αναπτυξιακής ΑΜΚ σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ξεκίνησε σήμερα 28 Ιουνίου 2021 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2021 η συνδυαστική δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση για την αναπτυξιακή  αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ της Alpha bank.

Το βιβλίο προσφορών

άνοιξε στις 9:00 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα ολοκληρωθεί στις 16:00 στις 30 Ιουνίου 2021.

Η αγορά  θεωρεί ότι η δημόσια προσφορά έχει ήδη καλυφθεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ποσοστά του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θεωρείται ειδικός επενδυτής και συμμετέχει στη διεθνή προσφορά με το βιβλίο προσφορών. Η διεθνής προσφορά καλύπτει το 80% της έκδοσης.

Alpha Bank: Η μεγάλη ζήτηση αναμένεται να κρατήσει ψηλά την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Την πρόθεση τους να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εκφράσει όλοι οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση των διαδικασιών ο δισεκατομμυριούχος John Paulson, η Schroders Plc και η BlackRock Inc. είναι μεταξύ των επενδυτών που σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα φρέσκα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Alpha Bank να ενισχύσει τον ισολογισμό της και θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην πολυπόθητη πιστωτική επέκταση και στην διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω της αξιοποίησης των ευκαιριών που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης κεφαλαίου και θα συμμετέχουμε, δήλωσε εκπρόσωπος της Paulson & Co απαντώντας σε μειλ του Bloomberg.

Οι σημερινοί μέτοχοι θα λάβουν κατά προτεραιότητα κατανομή ενώ η ανώτατη τιμή ανά μετοχή ορίστηκε στα 1,20 ευρώ.

Η τιμή της αύξησης αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ με πιθανότερο σενάριο 1 ευρώ με 1,05 ευρώ.

Β. Ψάλτης: Η ΑΜΚ θα δώσει τη δυνατότητα στην Alpha Bank να αποτελέσει τον κορυφαίο τραπεζικό εταίρο στην πορεία μετασχηματισμού της χώρας

Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης σε μήνυμα του στους εργαζόμενους της τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, θα δώσει τη δυνατότητα στην Alpha Bank να αποτελέσει τον κορυφαίο τραπεζικό εταίρο στην πορεία μετασχηματισμού της χώρας.

«Μετά από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Project Galaxy και έχοντας διαθέσιμες περισσότερες ευκαιρίες αξιοποίησης των κεφαλαίων της, η Alpha Bank σχεδιάζει τη συναλλαγή αυτή από θέση ισχύος και με την υποστήριξη κορυφαίων διεθνών τραπεζών. Η προτεινόμενη δομή διασφαλίζει στους υφιστάμενους μετόχους, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, την αναλογική και κατά προτεραιότητα κατανομή των νέων μετοχών, με αποτέλεσμα να κατοχυρώνεται πλήρως η αξία της επένδυσής τους.

Επιπλέον, η δημόσια προσφορά μετοχών συνιστά ελκυστική ευκαιρία για νέους, υψηλής ποιότητας, επενδυτές που επιδιώκουν να συμμετέχουν στην πορεία ανάκαμψης και προόδου της ελληνικής οικονομίας. Με εφόδια την ηγετική θέση της στην αγορά, το ισχυρό της δίκτυο και την απαράμιλλη εταιρική φήμη της, η Alpha Bank επιταχύνει τον βηματισμό της, για να υποστηρίξει τους πελάτες της και να πρωταγωνιστήσει στην πορεία ανάπτυξης της οικονομίας μας», έχει υπογραμμίσει ο κ.Ψάλτης

«Πρόκειται για μία απόφαση που εδράζεται στην ενδελεχή ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κατανόηση της δυναμικής που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας και επιστροφή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» έχει επίσης υπογραμμίσει.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. (η «Εταιρεία»), 100% μητρική εταιρεία της Alpha BankΑ.Ε., ανακοινώνει σήμερα την έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας Ευρώ 0,30 εκάστη (οι «Νέες Μετοχές»), προκειμένου να αντληθούν ποσά ύψους Ευρώ 0,8 δισ.

Οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν:(α)στην Ελλάδα, σε επενδυτές λιανικής και σε ειδικούς επενδυτές στο πλαίσιο δημόσιας προσφοράς (η «Δημόσια Προσφορά») κατά την έννοια του άρθρου 2 στοιχείο (δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά́με το ενημερωτικόδελτίο που πρέπει να δημοσιεύεται κατά́τη δημόσια προσφορά κινητών αξιών ή κατά την εισαγωγή κινητών αξιών προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά(ο «Κανονισμός περί Ενημερωτικών Δελτίων»), των εφαρμοστέων διατάξεων του Ν. 4706/2020, και τις εκτελεστικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (η «Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς»), και(β)εκτός Ελλάδας, σε ειδικούς, σε θεσμικούς και σε άλλους επιλέξιμους επενδυτές(συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»), μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών, βάσει μίας ή περισσότερων εξαιρέσεων από την υποχρέωση δημοσίευσης ή διασυνοριακής χρήσης ενημερωτικού δελτίου σύμφωνα με τον Κανονισμό περί Ενημερωτικών Δελτίων ή/και άλλες εφαρμοστέες εθνικές νομοθεσίες, συμπεριλαμβανομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τον Κανόνα 144Α (Rule 144A) (η «Ιδιωτική Τοποθέτηση» και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά «Συνδυασμένη Προσφορά»).

Η Δημόσια Προσφορά και η Ιδιωτική Τοποθέτηση θα διενεργηθούν παράλληλα και θα διαρκέσουν από την 28 Ιουνίου 2021 μέχρι και την 30 Ιουνίου 2021. Οι Νέες Μετοχές κατανέμονται κατά προτεραιότητα στους υφισταμένους μετόχους που συμμετέχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.

Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στην από 25 Ιουνίου2021 «Ανακοίνωση –Πρόσκληση προς Επενδυτικό Κοινό» της Εταιρείας (ShareCapitalIncreaseAcceptanceTerms2021 | ALPHASERVICESANDHOLDINGS(alphaholdings.gr)).

Οι όροι της αύξησης

• Για τη συμμετοχή στην αύξηση θα πρέπει ο επενδυτής να έχει μετοχές της Alpha Bank στις 28 Ιουνίου.

• Οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να εγγράφονται στη Δημόσια Προσφορά, στην οποία, κατ’ αρχήν, αντιστοιχεί το 20% της συνολικής προσφοράς.

• Οι ξένοι και ειδικοί επενδυτές (όπως το ΤΧΣ) θα εγγράφονται στο βιβλίο προσφορών, στο οποίο αντιστοιχεί το υπόλοιπο 80% της έκδοσης.

• Σε όλους τους υφιστάμενους μετόχους (βάσει ημερομηνία καταγραφής) δίνεται προτεραιότητα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Εάν κάποιος επενδυτής εγγραφεί για περισσότερες μετοχές, τότε, κατ’ αρχήν ικανοποιείται το ποσοστό του, και εφόσον υπάρχουν αδιάθετες μετοχές, τότε γίνεται νέα κατανομή.

• Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας μπορεί να μεταφέρει αδιάθετες μετοχές από τη δημόσια προσφορά προς το βιβλίο προσφορών και αντίστροφα. Επίσης, μπορεί να μεταβληθεί η κατ’ αρχήν κατανομή 20%-80% εφόσον κρίνεται αναγκαίο βάσει της ζήτησης προς εξασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων.

• Νέοι επενδυτές θα λάβουν μετοχές μόνο εάν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές είτε από τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

• Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της διεθνούς προσφοράς. Αυτή θα ισχύει και για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Η τιμή θα ανακοινωθεί την 1η Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη τιμή έχει οριστεί στο 1,20 ευρώ.

• Ο αριθμός των νέων μετοχών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προκύψουν από τη διαίρεση του ποσού που θα συγκεντρωθεί (έως 800 εκατ.) προς την τιμή διάθεσης. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

• Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν για την ΑΜΚ θα έχουν δικαίωμα ψήφου και θα έχουν δικαίωμα για μέρισμα από τη χρήση 2021, εφόσον το επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο (υπάρχουν περιορισμοί μέχρι το 2022 λόγω της πανδημικής κρίσης).

Τα οφέλη από την αύξηση

Τα αναμενόμενα οφέλη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την περίοδο 2021-2024 όπως έχει επισημάνει ο κ. Ψάλτης σε μήνυμα του στους εργαζόμενους του Ομίλου είναι:

-Να αξιοποιήσει το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

-Να βελτιώσει την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 10%

-Να ενισχύσει τις πηγές εσόδων της με στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία μας με την Generali και η επανατοποθέτηση των διεθνών μας δραστηριοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα