Alert από Σαμαρά να μην υπάρξουν καθυστερήσεις-Σίγουρη η απόφαση τη Δευτέρα

Προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας έστειλε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Ολι Ρεν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μη συμφωνήσουμε τη Δευτέρα για την Ελλάδα.    

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, μιλώντας σήμερα στην Ευρωβουλή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έκανε όσα της αναλογούσαν και οι διεθνείς εταίροι θα πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση   εκτιμά ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα ληφθούν οι οριστικές  αποφάσεις. Το κυβερνητικό σενάριο λέει θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου  και επιπλέον τα 5 δις μέσα στον Δεκέμβριο και τα 8 δις για να συμπληρωθεί το ποσό των 44 δις ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανό να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κορυφαίο Γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters. «Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, αλλά πιστεύω ότι μπορούσε να είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης  Σαμαράς βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Θέμα της Συνόδου είναι  ο προϋπολογισμός για την επταετία 2014-2020. Πάντως, το ελληνικό θέμα και η διαχείριση της κρίσης χρέους της Eυρωζώνης  θα τεθεί στο περιθώριο της Συνόδου και στις διμερείς επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς.

Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και στην συνέχεια με πρωθυπουργούς της ΕΕ.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία και τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες.

Διαφωνία Βορρά- Νότου και για τον προυπολογισμό

Στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός θα διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια για την Ελλάδα αλλά  υπάρχει γενικότερο πρόβλημα καθώς ο προϋπολογισμός θα είναι μειωμένος.

Οι χώρες του Νότου διεκδικούν να είναι μικρότερη η μείωση και να συνεισφέρουν περισσότερα οι πλούσιες χώρες του Βορρά. Οι πλεονασματικές χώρες πάντως όχι μόνο διαφωνούν αλλά ορισμένες από αυτές ζητούν περαιτέρω μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό προβλέπεται έντονη και δεν αποκλείεται η ΕΕ να εγκαταλείψει τα επταετή πλάνα και να πάει σε έγκριση των κονδυλίων κάθε χρόνο.

ΤΟ ΜΗΝΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα