Βόρεια Εύβοια…ταξίδι εκεί που το πράσινο του βουνού αγγίζει τη θάλασσα [εικόνες]

Η βόρεια Εύβοια, είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς όπου περιβάλλεται από καταπράσινα δάση, πλατάνια με πηγές και τρεχούμενα νερά, πανέμορφες παραλίες, αναρίθμητους ορμίσκους, ορεινά και παραθαλάσσια γραφικά χωριά, εύφορες πεδιάδες και φαράγγια να ολοκληρώνουν την πανέμορφη εικόνα της. Τη βόρεια Εύβοια συγκροτούν οι δήμοι Κηρέως, Νηλέως, Ελυμνίων, Αρτεμισίου, Ιστιαίας, Ωρεών, Αιδηψού και η κοινότητα Λιχάδος. Ολόκληρη η περιοχή χαρακτηρίζεται από μία λαμπρή ιστορία και ονόματα αρχαίων πόλεων που ανέπτυξαν μεγάλη πολιτισμική δραστηριότητα σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Αυτό που κάνει το βόρειο

κομμάτι της Εύβοιας να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, είναι ο αρμονικός συνδυασμός του καταπράσινου δάσους με τις πανέμορφες ακτές που το περιβάλλουν.

Το πλατανόδασος του Κηρέα και ο Μέγας Πλάτανος σας περιμένουν κάποια χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Χαλκίδας για να τα επισκεφθείτε. Πρόκειται για ένα εξαίρετο και μεγάλο πλατανόδασος, εκτεινόμενο κατά μήκος των όχθων του ποταμού με τον Μέγα Πλάτανο να ξεπερνά σε ηλικία τα 1.500 χρόνια. Κοντά στο πανέμορφο Προκόπι, θα βρείτε τον Ναό Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Οι ευσεβείς Μικρασιάτες, το 1925, πρόσφυγες από το ομώνυμο χωριό της Καππαδοκίας έφεραν μαζί τους με χίλιες θυσίες το σκήνωμα του προστάτη τους Θαυματουργού Αγίου. Το σκήνωμα του Αγίου και ο μεγαλοπρεπής Ναός, δέχονται καθημερινά πλήθος προσκυνητών.

Η Λίμνη Ευβοίας, είναι αναμφίβολα το γραφικότερο χωριό της βόρειας Εύβοιας, που μαγεύει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά της, τα στενά δρομάκια της και το πράσινο, από το πευκόφυτο βουνό του Καντηλιού να αγγίζει την θάλασσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και η καρδιά της χτυπά στην παραλιακή της ζώνη όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τον καφέ ή το γλυκό του στις καφετέριες δίπλα στο κύμα και στα γραφικά ταβερνάκια που φημίζονται για το φρέσκο ψάρι του, με θέα από την μία τον Ευβοϊκό κόλπο και από την άλλη την καταπράσινη πλαγιά της πόλης. Αξίζει να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης που αποτυπώνει την πολιτιστική ταυτότητα μίας πανέμορφης παραλιακής πόλης με νησιώτικη προσωπικότητα, όπου εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή. Στην άκρη της παραλίας της Λίμνης βρίσκεται η σκήτη του Οσίου Χριστόδουλου, ενώ σχεδόν απέναντι βρίσκεται το παλιό σφαγείο της Λίμνης που σήμερα χρησιμεύει σαν στέγη των ναυτοπροσκόπων της Λίμνης.

Λίγο έξω από τη Λίμνη υπάρχει το μουσείο Υδροβιολογίας, με απολιθωμένα εκθέματα και συλλογή οστράκων και ψαριών από ξένες και ελληνικές θάλασσες. Στο λόφο Καστριά, υπάρχουν ευρήματα από οικισμό νεολιθικής εποχής καθώς και μεσαιωνικό κάστρο από την εποχή της φραγκοκρατίας, όπου οχυρώθηκαν οι κάτοικοι της Λίμνης για να προστατευτούν από τους πειρατές. Σε απόσταση 12 χλμ θα βρείτε την Μονή Γαλατάκη, την πιο παλιά και ιστορική Μονή της βόρειας Εύβοιας. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το τοπίο και τη θέα προς τον Ευβοϊκό κόλπο. Για μπάνιο μπορείτε να πάτε στις παραλίες δεξιά και αριστερά της Λίμνης με απάνεμα πεντακάθαρα νερά όπως το Κοχύλι, η Σηπιάδα, η Βρυσούλα και ο Άγιος Γεώργιος.

Οι Ροβιές, ένα από τα ομορφότερα χωριά της βόρειας Εύβοιας, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Λίμνη. Οι εναλλαγές βουνού και θάλασσας είναι μοναδικές, με τον οικισμό να είναι χτισμένος μέσα σε ένα ελαιώνα. Στη μέση του οικισμού υπάρχει ενετικός πύργος του 13ου αιώνα, που σήμερα στεγάζει τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το μαρμαρόγλυπτο τέμπλο της, και στη δυτική άκρη του χωριού θα βρείτε έναν όμορφο οικισμό με πλατάνια, στην εκβολή του ποταμού Γεράνια. Αξίζει να επισκεφθείτε το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, όπου βρίσκεται σε μία πευκόφυτη περιοχή με τρεχούμενα νερά. Η παραλία των Ροβιών είναι από τις ομορφότερες στην Εύβοια με χαλικάκι και άμμο. Κοντά στις Ροβιές θα βρείτε και τις όμορφες παραλίες Ηράκλης, Ελαιώνας ή Ποτάμι και Ταξιάρχης.

Η Αιδηψός, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, όπου την ανέδειξαν από την αρχαιότητα σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Ακόμα και σήμερα τα λουτρά της αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών όλες τις εποχές του χρόνου. Η Αιδηψός φυσικά δεν είναι μόνο οι ιαματικές πηγές της, αφού τα νεοκλασικά της κτίρια, η ομορφιά του τοπίου και οι πανέμορφες αμμουδερές παραλίες της, δίνουν έναν άλλο αέρα στη διασημότερη λουτρόπολη της Ελλάδας. Στο κτίριο του ΕΟΤ, μπορείτε να βρείτε την αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού, με εκθέματα ίχνη της αίγλης με την οποία οι Ρωμαίοι περιέβαλαν την Αιδηψό. Διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ταβέρνες, μαγαζιά και καφετέριες. Δίπλα από την Αιδηψό θα βρείτε τον οικισμό Αγίου Νικολάου με την γραφική ακρογιαλιά του. Απέναντι από την Αιδηψό θα βρείτε το όμορφο χωριό Γιάλτρα, χτισμένο αμφιθεατρικά. Φημίζονται για τους αμπελώνες τους και τις ιαματικές πηγές τους. Κοντά τους θα βρείτε τις όμορφες αμμώδεις παραλίες Λουτρά Γιάλτρων, Μύλος και Ροδοδάφνη. Ο Αγιόκαμπος, είναι ένας παραλιακός οικισμός, χτισμένος σε πεδινή έκταση κατάφυτη με ελιές και με παραλίες με καταγάλανα νερά. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει και το ναυτικό μουσείο «Ναυτίλος», όπου πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή με κοχύλια, πέτρες, κοράλλια και υπέροχα μωσαϊκά. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην πανέμορφη παραλία του Αγιόκαμπου.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα