Τσίπρας: Ας αφήσει το Facebook ο Σαμαράς και ας έρθει στη Βουλή να πεί δημόσια την άποψη του

Ολομέτωπη επίθεση σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την πρόταση του κόμματος του για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει το πώς έφτασε η χώρα να συνάψει το πρώτο μνημόνιο.

Διαβάστε τι

είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζητήσαμε εδώ και τρεις μήνες να γίνει συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε μετά τις εκλογές της 17ης του Ιούνη. Ακριβώς γιατί θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, επιθυμεί.

Να αναζητήσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία και πλήττει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Και δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι χρέος δικό μας, εννοώ της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Είναι χρέος της Βουλής. Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να αποκαλύψουμε ποιες ήταν οι λαθεμένες εκείνες πολιτικές επιλογές που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση, που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πειραμάτων της κρίσης, στο δοκιμαστικό σωλήνα εφαρμογής πολιτικών σοκ, που αργότερα φυσικά, εφ΄όσον ήταν ο δοκιμαστικός σωλήνας, το πειραματόζωο, αυτές οι επιλογές μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αλλά γιατί έγινε η Ελλάδα το πειραματόζωο της κρίσης; Ποιοι ήταν αυτοί που με τις αποφάσεις τους μας οδήγησαν σ΄ αυτή την κατάσταση και τι απαντήσεις δίνουν.

Από την πρώτη στιγμή η πρότασή μας αυτή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία. Θεωρήθηκε από πολλούς ότι είναι μια πρόταση που ποινικοποιεί, λένε, την πολιτική ζωή του τόπου. Κάποιοι μας είπαν ότι είναι εκδικητική ή ρεβανσιστική.

Δεν είναι μια πρόταση ούτε εκδικητική, ούτε ρεβανσιστική. Ακριβώς γιατί δεν έχει να κάνει με το παρελθόν. Έχει να κάνει με το παρόν και το μέλλον. Και αυτός είναι ο λόγος που την αρνείστε. Έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο.

Γιατί αυτό που ζητάμε να εξεταστεί δεν είναι ένα λάθος, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στο παρελθόν, αλλά είναι ένα διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αρνείστε. Γιατί συνεχίζετε την ίδια εγκληματική πολιτική. Γιατί η διακρίβωση των συνθηκών μεθόδευσης προκειμένου να μπει η χώρα στο μνημόνιο ως πειραματόζωο αποκαλύπτει και τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι το μνημόνιο δεν υπήρξε μονόδρομος, αλλά επιλογή, πολιτική επιλογή. Η επιλογή της καταστροφικής εσωτερικής υποτίμησης, αυτής της θηριώδους διαδικασίας αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου.

Ο κ. Σαμαράς, θυμάμαι, προεκλογικά ήταν αυτός ο οποίος έλεγε μία και μόνη εξεταστική επιτροπή, απ΄ αυτό εδώ το βήμα. Ο κ. Σαμαράς το έλεγε. Και σήμερα πάει στην άποψη, καμία και ποτέ εξεταστική επιτροπήγ ια το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Μας λέγατε κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν αλλάξατε άποψη για την οικονομία, ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του μνημονίου, αλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα