Τροϊκός πόλεμος ΔΝΤ-Ευρώπης για την έκθεση για την Ελλάδα

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών της χώρας μας μετά την Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία αναγνωρίζει ότι επέβαλε υπερβολική λιτότητα στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες για αυτό στην Κομισιόν και στις μεγάλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε σε όλον τον κόσμο από τις παραδοχές της 50σέλιδης Εκθεσης, η Κομισιόν προχώρησε σε αντεπίθεση ανακοινώνοντας ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς»

με τις απόψεις του ΔΝΤ και ιδιαίτερα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα εάν είχε προχωρήσει σε κούρεμα χρέους νωρίτερα από τον Μάιο του 2012.

Αντιδράσεις υπήρξαν, επίσης, αν και σε πιο συγκαταβατικούς τόνους, από το Βερολίνο όπου σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της κυβέρνησης Μέρκελ υποστηρίζοντας ότι οι όροι για τη χορήγηση βοήθειας ήταν σωστοί. Η Γερμανία , όπως γράφει η εφημερίδα «Tα Νέα¨, θεωρεί ότι τα αίτια των προβλημάτων της χώρας μας βρίσκονται στις οικονομικές παραλείψεις πολλών ετών, αν και αναγνώρισε πως «ενδεχομένως να υπήρχαν υπερβολικές προσδοκίες από την Ελλάδα» και «έκτοτε όλοι μάθαμε πολλά».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η ΕΚΤ έκανε λάθη στον χειρισμό της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα το 2010.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις υποστήριξε ότι η έκθεση αξιολόγησης αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας και όχι αυτό που εφαρμόζεται από το 2012 και μετά. Απέφυγε μάλιστα να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αντίδραση της Κομισιόν, λέγοντας ωστόσο ότι είναι καθήκον του κάθε οργανισμού να κάνει την αποτίμησή του. Αναφορικά με τις διαφωνίες στους κόλπους της τρόικας, οι οποίες περιγράφονται στην Εκθεση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι τα μέλη της τρόικας συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά.

Keywords
Τυχαία Θέματα