Το στοίχημα Στουρνάρα πριν από την επιστροφή του Τόμσεν στην Αθήνα

Τρέχουν και δε φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, αφού οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως «καυτές», τουλάχιστον σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι επίσης κάτι παραπάνω από προφανές ότι τα 60 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο μετατρέπονται σε εφιάλτη για τους τεχνοκράτες του υπουργείου που πρέπει πάση θυσία να γεμίσουν τα ταμεία ενόψει ΔΕΘ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Τόμσεν αλλά και ενόψει των Γερμανικών εκλογών υπό τον φόβο και τον βραχνά της επιβολής νέων μέτρων.

Παρά

τις συνεχείς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, είναι κοινό μυστικό ότι αν οι μηχανισμοί της τρόικας διαπιστώσουν πως το κενό στα δημόσια ταμεία είναι τόσο μεγάλο, πάλι θα ανοίξει το γαϊτανάκι περί επιβολής νέων μέτρων τα οποία το κράτος θα πρέπει να βρει τρόπο να τα εισπράξει άμεσα.

Η είδηση ότι υπερέβησαν τα 60 δισ. ευρώ στο τέλος του επταμήνου εφέτος οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, καταρρίπτει κάθε αρνητικό ρεκόρ, ενώ είναι πολύ πιθανόν να τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανήλθε στις 31 Ιουλίου σε 60,181 δισ. ευρώ και αυξήθηκε κατά περίπου 407 εκατ. ευρώ από το τέλος του Ιουνίου 2013 (59,774 δισ. ευρώ) και κατά περίπου 4,1 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους (56,105 δισ. ευρώ στις 31/12/12).

Τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα προέρχονται από τα πρόστιμα του ΚΒΣ (22,018 δισ. ευρώ στις 31/7/13 από 20,621 δισ. ευρώ στις 31/12/12), τη μη απόδοση ΦΠΑ (13,463 δισ. ευρώ από 12,597 δισ. ευρώ), τη μη καταβολή φόρων εισοδήματος (10,662 δισ. ευρώ από 10,651 δισ. ευρώ) και τα πρόστιμα έμμεσων φόρων (2,573 δισ. ευρώ από 2,486 δισ. ευρώ).

Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο οικονομικών αποφάσισε να δώσει παράταση μίας εβδομάδος προκειμένου οι φορολογούμενοι να βρουν έστω και την πρώτη δόση των οφειλομένων και να μπορέσει με τον τρόπο αυτό να εισέλθει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία.

Συνεπώς παρατείνεται έως την επόμενη Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ για το 2011 και το 2012, η οποία έληγε αυτή την Παρασκευή.

Οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν, έως τη νέα προθεσμία, εφάπαξ το ποσό του φόρου εισοδήματος θα δικαιούνται την έκπτωση 1,5% που προβλέπεται, ειδάλλως θα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο ΦΑΠ καταβάλλεται σε επτά μηνιαίες δόσεις. Το Yπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να προχωρήσει τελικά στην παράταση για την πληρωμή των συγκεκριμένων φόρων, αποδεχόμενο, στη σχετική ανακοίνωση, ότι «η παράταση δίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, δεδομένου πως αρκετοί υπόχρεοι ενημερώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την προθεσμία καταβολής των δόσεων».

Ενώ, σε πλειάδα περιπτώσεων δεν είχαν φτάσει ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα και οι υπόχρεοι έπρεπε να τα αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα