«Ψήνουν» περιορισμένη επέμβαση οι ΗΠΑ

«Η τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία δεν έχει ληφθεί ακόμα, ωστόσο οποιαδήποτε επέμβαση θα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις», δήλωσε σήμερα (Παρασκευή) ο Μπαράκ Ομπάμα, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση θα προκύψει από τη συζήτηση στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κατάσταση στη Συρία αποτελεί «πρόκληση για όλο τον κόσμο» και απειλεί τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ,

η Τουρκία και η Ιορδανία. «Τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια τρομοκρατών και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας», σημείωσε.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανέφερε ότι κανείς δεν είναι «τόσο κουρασμένος από τον πόλεμο» όσο ο ίδιος, ωστόσο οι ΗΠΑ οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση των διεθνών κανόνων.

Περιορισμένη επέμβαση προανήγγειλε ο Τζ. Κέρι

Περιορισμένη επέμβαση στη Συρία προανήγγειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και οποιαδήποτε επιχείρηση δεν θα περιλάμβανε χερσαίες δυνάμεις», καθώς και ότι «ενδεχόμενη επέμβαση δεν θα είχε καμία σχέση με του πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ή τις παρεμβάσεις για την ανατροφή του Καντάφι στη Λιβύη».

Βάσει των λεγομένων του, «Οι ΗΠΑ διαθέτουν ξεκάθαρες και αδιαμφισβήτες πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία», ενώ σημείωσε ότι ο Άσαντ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή.

Για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία, ο Κέρι δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει να δει αν ο Άσαντ θα μείνει ατιμώρητος και ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι μόνες τους» στην επιθυμία τους να αντιδράσουν -το σχόλιο του Κέρι για την αιφνιδιαστική άρνηση της Βρετανίας να μην συμμετάσχει σε μια τέτοια επέμβαση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα όχι μόνο στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, στην οποία σκοτώθηκαν 1.429 άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενες επιθέσεις κοντά στην ίδια περιοχή. «Ξέρουμε πού και πότε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα» δήλωσε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα χημικά του Άσαντ θα παρουσιαστούν μόνο στα μέλη του Κογκρέσου.

Υποστήριξε επίσης η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ μπορεί να δείξει μόνο το εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα και όχι από ποιον.

Keywords
Τυχαία Θέματα