Της Λαγκάρντ το…ανάγνωσμα

Η αβεβαιότητα για το αν έχει αλλοιωθεί ή όχι η λεγόμενη πρώτη λίστα Λαγκάρντ συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση των εξονυχιστικών ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων.

Οι εξελίξεις περί τη λίστα ανεβάζουν, παράλληλα, την αγωνία στο πολιτικό σύστημα, πρωτίστως δε στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορείται για τους

χειρισμούς του στο θέμα, ως υπουργός Οικονομικών, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα Καθημερινή , μετά την ολοκλήρωση της αντιπαραβολής ανάμεσα στην παλιά και τη νέα λίστα, την οποία πρόσφατα απέστειλαν και πάλι οι γαλλικές αρχές, σχηματίστηκε φάκελος από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ο οποίος έφθασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να αξιολογηθεί εάν υπήρξαν αλλοιώσεις και ποιας έκτασης.

Παρά την άκρα μυστικότητα με την οποία χειρίζονται το θέμα οι αρμόδιες αρχές, πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τον συγκριτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο λίστες, διαπιστώθηκαν ορισμένες επιμέρους, όπως χαρακτηρίζονται, διαφορές, ενώ δεν επιβεβαιώνονται «κρίσιμες αλλοιώσεις».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στη φημολογία για το περιεχόμενο της λίστας υπήρξε έντονη, καθώς υποστήριξε πως «βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγουν χωρίς αιδώ ύποπτες διαρροές», παρότι η Κουμουνδούρου τήρησε χθες χαμηλούς τόνους για την υπόθεση. Η αβεβαιότητα και η σύγχυση για το αν έχει αλλοιωθεί η όχι η λεγόμενη πρώτη λίστα Λαγκάρντ συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση των εξονυχιστικών ελέγχων που διενήργησε ειδικό κλιμάκιο του ΣΔΟΕ με την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών εισαγγελέων.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και της αντιπαραβολής ανάμεσα στην παλιά και τη νέα λίστα που πρόσφατα απέστειλαν και πάλι οι γαλλικές αρχές, σχηματίστηκε φάκελος από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, ο οποίος αργά χθες το μεσημέρι έφθασε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αποδέκτη τον ίδιο τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στον φάκελο αυτόν δεν περιλαμβάνεται πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων στο οποίο να καταγράφονται συγκεκριμένες εκτιμήσεις ή παρατηρήσεις για αλλοιώσεις δεδομένων της πρώτης λίστας -εκείνης που παραδόθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου προ διμήνου- σε σχέση με τη νέα λίστα που παρελήφθη την περασμένη Παρασκευή από τις γαλλικές αρχές.

Το μόνο που περιλαμβάνει ο φάκελος, τον οποίο αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πρωί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είναι η νέα λίστα Λαγκάρντ με σκοπό να διαβιβαστεί στη Βουλή για να συμπληρωθεί η σχετική δικογραφία που ήδη έχει διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο για τα περαιτέρω. Παράλληλα, η νέα λίστα συνοδεύεται από τυπικό διαβιβαστικό, από το οποίο δεν προκύπτουν θέματα που μπορεί να παραπέμπουν σε ευρήματα αλλοιώσεων της πρώτης λίστας.

Ωστόσο, παρά τη μυστικότητα με την οποία χειρίζονται το θέμα οι εισαγγελικές αρχές, πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο λίστες ακόμα και ανήμερα τα Χριστούγεννα, διαπιστώθηκαν ορισμένες επιμέρους, όπως χαρακτηρίζονται, διαφορές, οι οποίες αναμένεται να αξιολογηθούν ως προς τη βαρύτητά τους σήμερα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε και τον εποπτεύοντα τους οικονομικούς εισαγγελείς αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ν. Παντελή, πάντα σε συνεργασία με τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.

Ετσι, παραμένει αναπάντητο ώς σήμερα το ερώτημα αν η πρώτη λίστα έχει «πειραχτεί», καθώς η τελική αξιολόγηση όλων των δεδομένων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι εκείνη που θα δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν υπήρξαν αλλοιώσεις και ποιας έκτασης και για ποιο λόγο, για να επεκταθεί -αν διαπιστωθεί κατι τέτοιο- η έρευνα στη συνέχεια και σε άλλα πεδία κρίσιμα, όπως ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση και για ποια σκοπιμότητα. Πάντως, προσθήκες η αφαιρέσεις μεγάλου αριθμού ονομάτων δεν φαίνεται να έχουν προκύψει από τη σύγκριση των δύο ηλεκτρονικών αρχείων, με αποτέλεσμα να μην επιβεβαιώνονται δημόσιες δηλώσεις και πολιτικών προσώπων, που έκαναν λόγο για αποκλίσεις της τάξεως των 600 καταθετών από τη μία λίστα στην άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα