Τι είναι η νυκτερινή ενούρηση και πως αντιμετωπίζεται!

Η νυκτερινή ενούρηση αφορά περίπου 60.000 παιδιά στην Ελλάδα. Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών είναι φυσιολογικό ένα παιδί να «βρέχει» το κρεβάτι του τα βράδια. Στη συνέχεια, η νυκτερινή ενούρηση περνάει όσο το παιδί μεγαλώνει με ρυθμό 15% κάθε χρόνο. Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, θα πρέπει αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται κάθε βράδυ (ή σχεδόν κάθε βράδυ) αφού το παιδί περάσει τα πέντε του χρόνια και εφόσον δεν έμεινε στεγνό για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Τότε, θεωρείται ότι πάσχει από νυκτερινή ενούρηση, δηλαδή

από ακούσια απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η νυκτερινή ενούρηση διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Η πρωτοπαθής αναφέρεται σε παιδιά που δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κύστη τους όταν κοιμούνται.

Η δευτεροπαθής αναφέρεται σε παιδιά που πριν την εμφάνισή της έχουν παραμείνει στεγνά το βράδυ για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν παιδιά που «βρέχονται» από τότε που γεννήθηκαν, χωρίς να έχουν καταφέρει έστω και για λίγες μέρες να αποκτήσουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους, και άλλα στα οποία το πρόβλημα εμφανίζεται ξαφνικά. Η δευτεροπαθής νυκτερινή ενούρηση εκδηλώνεται κυρίως στην πρώτη σχολική ηλικία.

Περίπου το 10% των παιδιών ηλικίας μέχρι 7 ετών, το 5% ηλικίας μέχρι 10 και το 1% ηλικίας μέχρι 18 ετών αντιμετωπίζει πρόβλημα νυκτερινής ενούρησης

Η συχνότητα με την οποία ένα παιδί βρέχει το κρεβάτι του διαφέρει σε κλάθε παιδί (1-2 φορές κάθε βράδυ έως 1-2 φορές το μήνα)

Τα αγόρια εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά νυκτερινής ενούρησης σε σύγκριση με τα κορίτσια σε μια αναλογία 2 προς 1 στην ηλικία των 11 ετών

Πέρα από την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της ενούρησης, την ομαλοποίηση του ύπνου και την απαλλαγή από τα ενοχλητικά επακόλουθα (βραδινό πλύσιμο, αλλαγή εσωρούχων και κλινοσκεπασμάτων) το μεγάλο ζητούμενο στην θεραπεία της νυκτερινής ενούρησης είναι η επαναφορά της αυτοεκτίμησή του πρώην ενουρητικού παιδιού στα επίπεδα των συνομηλίκων του που ποτέ δεν βράχηκαν τη νύχτα.

Το παιδί δεν έχει καμία ευθύνη γι’ αυτό που του συμβαίνει. άρα, δεν πρέπει ποτέ το παιδί να υφίσταται τιμωρία ή πολύ περισσότερο βία, λεκτική ή σωματική. Θα πρέπει να του γίνει σαφές ότι δεν φταίει, ότι κι’ άλλοι συνομήλικοί του αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και ότι με τις κατάλληλες κινήσεις γρήγορα θα αποκτήσει τον έλεγχο. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι απολαμβάνει την στήριξη και την εμπιστοσύνη όλης της οικογένειας.

Η ενούρηση δεν πρέπει να αφήνεται να χρονίζει ή να αντιμετωπίζεται με μοιρολατρία («θα περάσει μόνο του»). Ο παιδίατρος είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος και σύμβουλος της οικογένειας του ενουρητικού παιδιού και ο καταλληλότερος να αντιληφθεί, να κρίνει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση της παιδικής νυκτερινής ενούρησης συνήθως περιλαμβάνει τόσο μεθόδους που ενθαρρύνουν την αλλαγή συμπεριφορών όσο και ειδικά φάρμακα.

Μερικές από τις κλασικές και πάντα χρήσιμες μεθόδους αντιμετώπισης της νυκτερινής ενούρησης είναι:

Περιορισμός των υγρών που καταναλώνει το παιδί πριν φτάσει η ώρα να πέσει για ύπνο.

Ενθάρρυνση για πλήρη κένωση της κύστης λίγο πριν κοιμηθεί.

Καταγραφή των συνηθειών του τη νύχτα, ώστε να προλαβαίνει να σηκώνεται έγκαιρα για να πάει στην τουαλέτα.

Αποφυγή οποιασδήποτε τιμωρίας σχετίζεται με το πρόβλημα.

Επιβράβευση όσες νύχτες το κρεβάτι μένει στεγνό.

Όλες οι μέθοδοι βοήθειας του παιδιού με νυκτερινή ενούρηση που βασίζονται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς είναι χρήσιμες και δόκιμες, αλλά πολλές φορές αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Η φαρμακευτική αγωγή είναι κοινή πρακτική παγκοσμίως και μετά από δοκιμές πολλών φαρμάκων και στοχεύει στην αναπλήρωση του ελλείμματος βαζοπρεσσίνης που παρατηρείται στο ενουρητικό παιδί και στην αποκατάσταση του ισοζυγίου των παραγόμενων ούρων, ούτως ώστε ο όγκος τους να μην υπερβαίνει τον όγκο της ουροδόχου κύστης.

Αν η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και συνδυαστεί με συμβουλευτική και εκπαιδευτική αγωγή, ορθή ενημέρωση και υπομονή, μπορεί να αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της νυκτερινής ενούρησης.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.mamapipi.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα