Σφοδρές μάχες μαίνονται στη Γιάμπρουντ

Ο συριακός στρατός και οι εξεγερμένοι συγκρούονται σήμερα για τον έλεγχο της Γιάμπρουντ, βόρεια της Δαμασκού, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ στο Χαλέπι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν από μια επίθεση καμικάζι εναντίον της κεντρικής φυλακής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στα περίχωρα της Γιάμπρουντ, τελευταία μεγάλη πόλη που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών -τοπικές ισλαμιστικές ταξιαρχίες

και τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νόσρα- στην ορεινή επαρχία Καλαμούν.

Τον συριακό στρατό ενισχύουν βοηθητικοί των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας και μαχητές του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «και από τις δύο πλευρές υπάρχουν σημαντικές απώλειες, όμως δεν είναι δυνατό να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός». «Ένας δημοσιογράφος πολίτης που βρισκόταν με τους εξεγερμένους έχει σκοτωθεί», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν, «ο συριακός στρατός προελαύνει γύρω από την πόλη και ετοιμάζεται να τη θέσει υπό τον έλεγχό του». Μια πηγή που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «η Γιάμπρουντ θα καταληφθεί (. . .) πολύ σύντομα είτε με τη βία είτε μέσω διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια θα θέσουμε υπό τον έλεγχό μας το βουνό που οδηγεί στο (λιβανέζικο) χωριό Άρσαλ».

Για τη Χεζμπολάχ αυτή η μάχη είναι κρίσιμη καθώς από τη Γιάμπρουντ προέρχονται τα παγιδευμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις που έχουν πλήξει θέσεις της στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες.

Στο Χαλέπι οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 ακόμη τραυματίστηκαν σε μια τριπλή επίθεση αυτοκτονίας από το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στην είσοδο της κεντρικής φυλακής της πόλης και στη συνέχεια δύο άλλοι βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν στο εσωτερικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Η πολεμική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει τα περίχωρα της φυλακής.

Στις αρχές του μήνα ο συριακός στρατός ανακατέλαβε τη φυλακή, η οποία είχε πέσει για σύντομο χρονικό διάστημα στα χέρια των εξεγερμένων.

Στην επαρχία Ντεράα, δύο παιδιά και ένας έφηβος έχασαν τη ζωή τους από επιδρομές και βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν στην πόλη Τζάσεμ. Εξάλλου ο απολογισμός της επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στην Γιαντούντα έφτασε τους 50 νεκρούς.

Στο μεταξύ η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ξεκίνησε εκ νέου τη διανομή βοήθειας στους πολίτες που παραμένουν πολιορκημένοι στον καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων Γιάρμουκ στη Δαμασκό.

Η διανομή τροφίμων και φαρμάκων είχε διακοπεί στις 8 Φεβρουαρίου μετά τις μάχες που ξέσπασαν στον καταυλισμό, ο οποίος πολιορκείται από τον Ιούνιο από τον συριακό στρατό.

Μεγάλο μέρος του καταυλισμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, έχει καταστραφεί από τις μάχες και μόνο 18.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ζουν εκεί, έναντι 150.000 κατοίκων που υπήρχαν στη συνοικία πριν το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα