Ρίτσαρντ Γκιρ: Ο ηθοποιός που έπαιρνε έξτρα αμοιβή όταν έδειχνε τα οπίσθια του! [εικόνες]

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου, το 1949 γεννήθηκε ο Richard Gere. Ξεκίνησε την υποκριτική τη δεκαετία του ’70, παίζοντας ένα β” ρόλο στην ταινία Αναζητώντας τον Kύριο Γκούντμπαρ (Looking for Mr. Goodbar, 1977) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Μέρες Ευτυχίας (Days of Heaven, 1978). Έγινε διάσημος το 1980 με το ρόλο του στην ταινία Επάγγελμα: Ζιγκολό (American Gigolo) που τον καθίερωσε ως πρωταγωνιστή και σύμβολο του σεξ.

Ο Γκιρ γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Η μητέρα του ασχολούνταν με τα οικιακά και ο πατέρας του ήταν ασφαλιστής. Το 1967 τέλειωσε το λύκειο, όπου διέπρεψε στη γυμναστική και στη μουσική, παίζοντας τρομπέτα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης με υποτροφία από τη γυμναστική, όπου σπούδασε φιλοσοφία, αλλά δεν αποφοίτησε καθώς τα παράτησε μετά από δύο χρόνια.

Μετά το 1980 και την ταινία Επάγγελμα: Ζιγκολό (American Gigolo) ακολούθησε το 1982 το αισθηματικό δράμα Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν (An Officer and a Gentleman), το οποίο απέφερε 130 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό box office. Ωστόσο, μετά το 1982, η καριέρα του Γκιρ ακολούθησε αρκετές εισπρακτικές αποτυχίες. Η καριέρα του κάπως αναστήθηκε το 1990 με την κυκλοφορία των ταινιών Εσωτερικές Υποθέσεις (Internal Affairs) και Pretty Woman. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες ταινίες όπως Sommersby (1993), Φόβος Ενστίκτου (Primal Fear, 1996) και Η Νύφη το “Σκασε (Runaway Bride, 1999) όπου ξανασυνεργάστηκε με την Τζούλια Ρόμπερτς.

Το 1999 το περιοδικό People ονόμασε τον Γκιρ «Το Πιο Σέξι Άντρα». Το 2002 πρωταγωνίστησε στις ταινίες Ο Χρησμός της Πεταλούδας (The Mothman Prophecies), Άπιστη (Unfaithful) και το βραβευμένο με Όσκαρ Σικάγο (Chicago). Για την ερμηνεία του στο Σικάγο κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα α” ανδρικού ρόλου στην κατηγορία κωμωδία ή μιούζικαλ. Το 2004 εμφανίστηκε μαζί με τις Σούζαν Σαράντον και Τζένιφερ Λόπεζ στην αισθηματική κομεντί Χορεύετε; (Shall We Dance?). Η ταινία έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με 170 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως. Η επόμενη ταινία του όμως, το 2005, Συλλαβίζοντας την Ευτυχία (Bee Season) είχε απογοητευτική πορεία στο box office, με μόλις 6,8 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις παγκοσμίως.

Το 2007, ο Γκιρ πρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζέσι Άιζενμπεργκ στο κωμικό θρίλερ Εγκληματίας Πολέμου (The Hunting Party). Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε μαζί με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ και Κέιτ Μπλάνσετ στη βιογραφική ταινία για τη ζωή του Μπομπ Ντίλαν I’m Not There, σε σκηνοθεσία του Τοντ Χέινς.

Ο Γκιρ συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με την Νταϊάν Λέιν, μετά την ταινία Άπιστη, στο αισθηματικό δράμα Νύχτες στη Ροδάνθη (Nights in Rodanthe), το 2008. Η ταινία έλαβε αρνητικά σχόλια από τους κριτικούς αλλά απέφερε πάνω από 84 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Το 2009 πρωταγωνίστησε μαζί με την Χίλαρι Σουάνκ στο Αμέλια (Amelia), μια ταινία βασισμένη στη ζωή της Αμερικανίδας πρωτοπόρου της αεροπορίας Αμέλια Έρχαρτ. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στην περιπέτεια Η Σκοτεινή Πλευρά του Νόμου (Brooklyn’s Finest).

Ο Ρίτσαρντ Γκηρ στο ξεκίνημα της καριέρας είχε παίξει στο θέατρο το Bent- ένα gay έργο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ είναι ο μόνος ηθοποιός που στις ταινίες του αν γδυνόταν και μάλιστα έδειχνε τα οπίσθια του, έπαιρνε έξτρα αμοιβή.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Αναζητήσεις
ο χρησμοσ τησ πεταλουδασ 2002
Τυχαία Θέματα