Τεράστιο φαράγγι θαμμένο κάτω από τον πάγο

Ένα τεράστιο φαράγγι, στην ίδια κλίμακα με το Grand Canyon, βρίσκεται θαμμένο κάτω από τον πάγο στη Γροιλανδία, μήκους 740 χιλιομέτρων και βάθους 800 μέτρων σε ορισμένα σημεία.

Μοιάζει με ένα ελικοειδές κανάλι ποταμού, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρονολογείται πριν από τη δημιουργία του στρώματος πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία για εκατομμύρια χρόνια.

Ο καθηγητής Jonathan Bamber, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι «με το Google

Streetview διαθέσιμο για πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο και τους ψηφιακούς χάρτες που δείχνουν τα πάντα, από την πυκνότητα του πληθυσμού έως την ευτυχία, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το τοπίο της Γης έχει διερευνηθεί πλήρως και ότι έχει χαρτογραφηθεί. Η έρευνά μας, όμως, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά τα οποία πρέπει να ανακαλύψουμε».

Το φαράγγι αποκαλύφθηκε από αερομεταφερόμενα ραντάρ που μπορούν να διαπεράσουν τον πάγο και να αναπηδήσουν κάτω από τη γη.

Οι επιστήμονες που συναρμολόγησαν τις μετρήσεις των ραντάρ, που καλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα της Αρκτικής και που συλλέγονται από ερευνητές εδώ και αρκετές δεκαετίες, βρήκαν ενδείξεις σχισμής στο βράχο που εκτείνεται σχεδόν από το κέντρο της Γροιλανδίας και καταλήγει βόρεια σε βαθιά φιόρδ στη σύνδεσή του με τον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο καθηγητής David Vaughan, από το Βρετανικό Ανταρκτικό Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Cambridge, και μέλος της ομάδας μελέτης, τα πορίσματα των οποίων εμφανίζονται στο περιοδικό Science, δήλωσε: «Μια ανακάλυψη αυτού του είδους δείχνει ότι η Γη δεν έχει ακόμα παραιτηθεί από όλα τα μυστικά της. Το 750 χιλιομέτρων φαράγγι διατηρήθηκε κάτω από τον πάγο για εκατομμύρια χρόνια, είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη και πολύ σημαντική για την προώθηση της κατανόησης του παρελθόντος της Γροιλανδίας».

Ο Δρ Michael Studinger, μέλος της ίδιας ομάδας μελέτης, από το Goddard Space Center της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας της NASA, δήλωσε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα τόσο μακρύ κανάλι, 750 χιλιομέτρων, σχεδόν του μεγέθους του Grand Canyon, ανακαλύφθηκε τον 21ο αιώνα κάτω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας . Αυτό δείχνει πόσο λίγα ξέρουμε ακόμα για το βραχώδες υπόστρωμα κάτω από μεγάλα ηπειρωτικά στρώματα πάγου».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαράγγι ήταν πιθανώς ένα σημαντικό μονοπάτι για τη ροή του νερού, πριν τουλάχιστον 4 εκατομμύρια χρόνια όταν και σχηματίστηκαν τα πρώτα στρώματα πάγου, και πιστεύουν ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά νερού, από την τήξη υπο-παγετώνων στο εσωτερικό της Γροιλανδίας, στην άκρη του στρώματος πάγου και τελικά στον ωκεανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα